Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ plisna:
A jeste jeden priklad na ocekovani
Vypocitejte derivaci druheho radu
z= ln x^(lny)
Prvni derivace podle x je: lny * (lnx)^(lny - 1) * 1/x
druha dervace podle x: [lny * (lny - 1) * (lnx)^(lny - 2) * 1/x * x - lny * (lnx)^(lny - 1)]/ (x^2)
podle y to
[(-1/y^2)*lnx^(lny) + 1/y * 1/y * lnx^(lny)*ln(lny)]*ln(lny) + [1/y * lnx^(lny)* 1/(lny) * 1/y]
podle xy
1/x * [1/y * lnx^(lny - 1)+lny * 1/y * lnx^(lny - 1) * ln(lny - 1)]
Je to dobre spocitano, protoze to vychazi nejak zvlastne?
Diky za ocekovani
zkuste si to zkontrolovat tady: http://calc101.com/webMathematica/derivatives.jsp
↑ robert.marik:
No tak to asi nepochopim :( Skoda ze to neni cesky. Jestli vite jak na to, tak prosim vlozte ty data z= ln x^(lny)
a jak ten program to vypocita, tak jestli byste to mohli tady pak zkopirovat?
↑ Prodigy:
z= ln x^(lny) pokud tomu zapisu dobre rozumim, tak bych to upravila dle pravidel pro logaritmy jako lny * lnx a pak bych derivovala jako soucin, mozna by to bylo jednodussi.
Vlozit mi to slo, zkus dodrzovat jen pravidla pro zapis ln[x^(ln[y])] a pak "Do it " :-)
OK?
↑ Brekeke:
je potreba najit pozadovane druhe paarcialni derivace po x, po y . Vsechno dosadit do zadani a resit jako rovnici s parametrem.
Najit takove hodnoty a, pro ktere rovnice bude resitelna a bude mit smysl.
↑ Brekeke:
Muzes to brat jako soucin, pokud jsi tak zvykla. Ale je treba davat si pozor, ze, pokud derivujes po x, tak y se povazuje za konstantu (xy derivujes jako bys derivovala 3x) a naopak - pokud po y, tak x za konstantu (xy derivujes jako bys derivovala 3y)
pro jistotu si to zkontroluj tady : http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index. … m=derivace
Přeji pěkný den,
potřebovala bych poradit s touto derivací. Počítala sem to s pomocí stránek pana Maříka, ale ve 4. kroku se rozcházíme. Když roznásobím to jeho řešení tak mu na konci vyjde + 2y^3 a mě - . Omlouvám se za zápis ale přišlo mi to takhle nejpřehlednější ( (x-y)^4 je jmenovatel), zkoušela sem to psát v TeXu ale nakonec sem to vzdala, snad příště...
z = - ((y^2)/(x-y)^2)
z'y = - (2y(x-y)^2) - (y^2 * 2(x-y) * (-1) )
(x-y)^4
= - (2y (x^2 – 2xy + y^2) – (y ^2 * (2x – 2y) * (-1))
(x-y)^4
= - (2yx^2 – 4xy^2 + 2y^3 – ( - ( 2xy^2 – 2y^3))
(x-y)^4
= - (2yx^2 – 4xy^2 + 2y^3 + 2xy^2 – 2y^3)
(x-y)^4
= - 2 yx^2 + 2xy^2 Pak bych vytýkala a krátila
(x-y)^4
↑ Brekeke:
moc se v tom zápise nevyznám, ale zdá se nmi, že tam dělá neplechu to minus
První krok by měl byt 
-----------------------------------
A Kájova hrůza se scvrkla, „krajka“ pozbyla kouzla. „Nemá zubů, co je do ní,“ řekl si tiše a nahlas dodal: „Maminko, mohla byste mi dát mléko tamhle do toho hrnečku s podium?“
Maminka se dala do smíchu: „Podium bývá ve školách, ne v hajnovně. A jez!“
↑ Brekeke:
Zdravim :-) kterou derivaci presne pocitas? druhou po xy?
↑ jelena:
A stejne mi to vychazi, kdyz derivuji prvni, co byla po y jeste po x, coz by se melo shodovat. Odkud tam ma pan Marik + 2y^3? Pujdu se podivat :-)
↑ Brekeke:
Ted jsem to zadala u pana marika a vse se shoduje. Hodne zdaru vsem :-)
Stránky: 1