Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj.
počítáme kombinační čísla, a když třeba na kaljkulaččce udělám 17!, tak mi vyjde tohle:
3,556874281 x 10 na 14
nedá se z toho udělat nějak obyčejný číslo? protože když pak pokračřuju ve výpočtu tímto směrem, tak se mi ani nedaří do kalkulčaky tak velký čísla napsat, a vyjdou mi hrozně dlouhý čísla v podobné mduchu, které ale učitelka nechce...
Ahoj,
zkus sem napsat ten příklad, kde ti to tak vychází, prosím, ať víme, jestli to tak opravdu vychází. :-)
A pokud ano, pak já bych osobně to číslo nechal být. Když to číslo, které jsi napsal, vydělíš pěti, tak to nemusíš dělat celé, koukni:
Do kalkulačky dáš tedy jen 3,55... děleno 5 a to, co ti vyjde napíšeš jako číslo 0,711 krát deset na čtrnáctou:
↑ Fredy.00: zapomeň na kalkualčku a počítej s 17!. buď se to někde s něčím šikovně pokrátí a vyjdou rozumný čísla, nebo napíšeš do výsledků 17!
↑ Fredy.00:
Ja si myslím, že ak je daná úloha s faktoriálmi, faktoriály nie je vždy nutné priamo vyčíslovať - obyčajne sa dajú nejako s inými faktoriálmi v úlohe "zjednodušiť".
↑ ((:-)):
ta úloha byla takto:
(17) = (17) = 680
(14) (3)
jenže já právě nevím jak došli k tomu 17/3, a ani kde vzali to 680...
a když chci počítat s kalkulaščkou, tak mi vyjdou čísla viz výše, a učitelka nechce takový dlouhý čísla vidět v písemce
↑ Fredy.00:priamo z definície kombinačného čísla je vidieť, že
a okrem toho
↑ Fredy.00:
Ak pracuješ s kombinačnými číslami, učili ste sa určite o tom, čo sú faktoriály, pretože tie pri výpočte kombinačných čísel vystupujú.
- tento vzťah použil jarro pri úprave zlomku pre výpočet kombinačného čísla
.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Pre kombinačné čísla platia určité základné vzťahy, ktoré by mali byť uvedené v učebnici a v tabuľkách.
Zdenek Ti dal odkaz na ne v Tvojom minulom príspevku.
Hneď prvý vzťah v časti Základné vlastnosti je ten, na ktorý odkazuje jarro.
↑ Fredy.00:čo je na tom na nechápanie? u teba je n=17 a k=14
a zo zlomkov kde sú faktoriály sa skoro vždy niečo dá vykrátiť