Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
no tak ho sestroj, co ti v tom brání?
Ale určitě si se někde zasekl (jinak bys nepsal), že?
Takže: formuluj prosím, s čím máš problém, co ti dělá problém nebo co pro to sestrojení potřebuješ a nedokážeš si vypočítat, pak ti rádi pomůžeme
↑ frank_horrigan: cau zkus mi prosim popsat jak bys postupoval od zacatku ty konstrukce.
OK,
takže:
1) strana a
2) přímka p, p || a, vzdálenost zadaná výška na stranu a
3) Q, Q je prvkem a (libovolným)
4] S, |SQ| = ro
5) přímka r, B je prvkem r, S je prvkem r
6) přímka q, C je prvkem q, S je prvkem q
7) beta, velikost beta = 2* velikost úhlu SBC, na ní leží bod P
8) gama, velikost gama = 2* velikost úhlu SCB, a na ní leží bod R
9) A, A je průnikem přímek BP a CR a p (která nám tvoří tu výšku)
10) troj. ABC
Zkoušel jsem si to nakreslit a vychází to, avšak neříkám, že je to úplně správně (nelíbí se mi ten libovolný bod Q, pak má i ta kružnice libovolný střed) Prosím kolegy o kontrolu.
Check: ty už si to jistě zapíšeš matematicky, viď :)
EDIT: jinak využíváme vlastnosti, že střed kružnice vepsané je tvořen průsečíkem os úhlů. A osa úhlů, jak víme, dělí úhel na dvě stejné poloviny.
↑ frank_horrigan: cau diky , ale jsem si to zkousel a málokdy mi prunik BP a CR leí na přímce p.
Můžeme to zkusit přes obsah a soustavu rovnic (vypočítat si strany, pak už to sestrojíš velice snadno.
Tedy, máme vzorce , kde je polovina obvodu, který zjistíme, když si jej vyjádříme. Skutečně obsah spočítáme vzorcem .
Tedy, polovinu obvodu máme, a hledáme strany b,c. Takže, do jedné rovnice můžeme pustit Herona Druhá rovnice by mohla být výše uvedená .
S znáš, a znáš, rho znáš, polovinu obvodu si dokážeš vyjádřit, a měl bys být úpravama schopný dopočítat strany
↑ frank_horrigan: tak tim zjistim kolik merej b+c , ale jak je rozdelim aby to vychazelo
Vyřešíš soustavu rovnic o dvou neznámých :) To už zvládneš :)
↑ frank_horrigan:no tak ono se mi to stejne moc nehodi ja to musim udelat obecně a konstrukčně
↑ check:
Zdravím,
v místní sbírce úloha není, ale třeba tam najdeš něco jiného užitečného (jsi si jistý zadáním a odkud je úloha?). Podařilo se některý z prvků trojúhelníku vyjádřit jako algebraický výraz (podle návodu kolegy ↑ frank_horrigan:)?
Děkuji.
↑ check:
Tu je ten problém, že ak si skúšaš tú úlohu robiť (robila som v geogebre), ľahko zistíš, že pri danom polomere vpísanej kružnice a danej strane je len relatívne malý rozsah výšok, pre ktoré ten trojuholník vôbec existuje.
Dotyčnice z krajných bodov úsečky BC sa musia preťať v bode A. Tým pádom už výška musí byť z nejakého intervalu...
↑ check:
děkuji, není tajné - odkud je zadání?
Mně se nepodařilo "v povoleném časovém limitu" vymyslet sestrojení (pokud je součet stran, potom se volí osová souměrnost, ale tady se mi nedaří ničeho uchytit). A ani mi nepomáhá žádná speciální vlastnost, např. jak využila kolegyňka Tychi.
Snad někdo z kolegů, děkuji.
↑ check:
Keby bolo nájdené elegantné riešenie bez výpočtu, tak by bolo v knihe Geometria trojuholníka.
V tej knihy také riešenie nieje => je nutné postupovať ako poslal ↑ Honzc: Neštudoval som jeho riešenie, ale myslím, že je to konštrukcia nejakých algebraických výrazov. Mám pravdu ? :)
↑ BakyX:
silný argument :-) (nebo bych našla odkaz na www.problems.ru ). Ano, je to algebraická konstrukce.
↑ Honzc:
děkuji velice :-) muselo vyžádat spoustu času - obdiv. Odkaz jsem zařadila do místní sbírky.
--------------------------------------------
Autor tématu není moc sdílný, co se týče zdroje zadání (mám silnou pochybnosti o přesnosti - v Petákové je úloha stejného složení jen s kružnici opsanou).