Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
opět Vás prosím o pomoc-mám funkce
Uploaded with ImageShack.us
A mám u ní určit inverzní funkci, definiční obor, a dokázat, že je funkce prostá.
Takže důkaz "prostosti" funkce->graf
definiční obor->arcsin je definován viz. papír, takže zde je to potřeba trochu upravit-určit podmínky, potom je někam dosadit a zakreslit do grafu-to je právě ten problém-moc jsem nepochopil co kam dosadit a jak to nakreslit...
Dále při určení inverzní fce se původně osamostatní X(zbavíme se zlomku), ale potom vyjde něco jako arcsin(xxxxxx)=0. Jak to pak vypočíst?
↑ LukasM:
Hrubé OT (nemôžem Ti poslať +, až za 5 hodín - a ktovie, čo všetko sa dovtedy môže stať...): čakala som na Tvoju reakciu, už som myslela, že nepríde a písala som nejaké drobnosti k téme, ale potom som cez náhľad videla, že si nesklamal... :-)
↑ LukasM:Nejsem, nikdo si s tím neví moc rady a jelikož pocházím ze školy, kde nebyl na matematiku kladen velký důraz, je to se mnou podobné. Odkazy jsem si přečetl-
zaujala mě hned ta inverzní funkce, 5tý příspěvek. Chápu to dosazení x za y ale vůbec netuším, co dál jelena provedla za kroky, co ji dovedly k výsledku.
Důkaz prostosti funkce Odkaz6tý příspěvek. Chápu, že oxyd vzal krajní meze funkce, nicméně kdybych se to pokusil našroubovat na to moje zadání, a za X bych nedosadil 5 tak by také vyšlo, že arcsin není prostý. Mám pravdu?
To určení definičního oboru Odkaz druhý topic-jak to mám provést?Nakreslit si číselnou osu a zkusit dosazovat libovolné hodnoty, nebo tu rovnici položit rovnu jedné, poté minus jedné? Omlouvám se za "vlezlost" nicméně já ten příklad chci pochopit, ne ho někde opsat z netu a odevzdat.
↑ Toni:
Bude asi lepší, když se budeš ptát v těch tématech, jinak tady bude strašný bordel. Já jsem to myslel tak, že koukneš jak to dělají ostatní, a pak budeš v tomto vláknu pracovat na svém vlastním zadání. Pokud se chceš přímo ptát na to jak kdo udělal který krok v jiném vlákně, tak bych to sem netahal.
Pokud to chceš pochopit, jen dobře, a klidně se ptej. Popravdě když jsem si přečetl ten odkaz co poslala jelena, tak musím říct, že kolegy i celkem lituju, protože chtít probrat všechno co tam je za jeden semestr s jednou přednáškou a jedním (ještě počítačovým - co to je?) cvičením týdně, to podle mně nejde udělat tak aby z toho někdo něco měl.
↑ ((:-)):
:-) Kdepak, to já nezklamu.