Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 10. 2011 15:42

Toni
Reputace:   

Funkce

Dobrý den,
opět Vás prosím o pomoc-mám funkce
http://img207.imageshack.us/img207/7100/img20111002152650.jpg

Uploaded with ImageShack.us
A mám u ní určit inverzní funkci, definiční obor, a dokázat, že je funkce prostá.
Takže důkaz "prostosti" funkce->graf
definiční obor->arcsin je definován viz. papír, takže zde je to potřeba trochu upravit-určit podmínky, potom je někam dosadit a zakreslit do grafu-to je právě ten problém-moc jsem nepochopil co kam dosadit a jak to nakreslit...
Dále při určení inverzní fce se původně osamostatní X(zbavíme se zlomku), ale potom vyjde něco jako arcsin(xxxxxx)=0. Jak to pak vypočíst?

#2 02. 10. 2011 15:46

LukasM
Reputace:   193 

Re: Funkce

↑ Toni:
Zase už? Nejdřív si přečti tohle a ta témata na která tam odkazuju. Máš v tom celkem zmatek.

Potom se vrať sem, a pokud nebude něco jasné, ptej se. Také můžeš odpovědět na tu otázku jestli jste všichni z VUT, a jestli je tam někdo kdo to udělal sám.

#3 02. 10. 2011 15:58 — Editoval ((:-)) (02. 10. 2011 16:03)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ LukasM:

Hrubé OT (nemôžem Ti poslať +, až za 5 hodín - a ktovie, čo všetko sa dovtedy môže stať...):  čakala som na Tvoju reakciu, už som myslela, že nepríde a písala som nejaké drobnosti k téme, ale potom som cez náhľad videla, že si nesklamal...  :-)

#4 02. 10. 2011 16:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás, kolega Toni to má trošku jinak, ale většina místních zadání je odsud - zdroj - (obdobně jako minulý rok). A to je jeden z důvodu, proč je mi tak lito času na místní působení (přesně řečeno - je mi lito paní VŠ učitelky).

Mějte se.

#5 02. 10. 2011 16:48

Toni
Reputace:   

↑ LukasM:Nejsem, nikdo si s tím neví moc rady a jelikož pocházím ze školy, kde nebyl na matematiku kladen velký důraz, je to se mnou podobné. Odkazy jsem si přečetl-
zaujala mě hned ta inverzní funkce, 5tý příspěvek. Chápu to dosazení x za y ale vůbec netuším, co dál jelena provedla za kroky, co ji dovedly k  výsledku.
Důkaz prostosti funkce Odkaz6tý příspěvek. Chápu, že oxyd vzal krajní meze funkce, nicméně kdybych se to pokusil našroubovat na to moje zadání, a za X bych nedosadil 5 tak by také vyšlo, že arcsin není prostý. Mám pravdu?
To určení definičního oboru Odkaz druhý topic-jak to mám provést?Nakreslit si číselnou osu a zkusit dosazovat libovolné hodnoty, nebo tu rovnici položit rovnu jedné, poté minus jedné? Omlouvám se za "vlezlost" nicméně já ten příklad chci pochopit, ne ho někde opsat z netu a odevzdat.

#6 02. 10. 2011 17:00 — Editoval LukasM (02. 10. 2011 17:34)

LukasM
Reputace:   193 

↑ Toni:
Bude asi lepší, když se budeš ptát v těch tématech, jinak tady bude strašný bordel. Já jsem to myslel tak, že koukneš jak to dělají ostatní, a pak budeš v tomto vláknu pracovat na svém vlastním zadání. Pokud se chceš přímo ptát na to jak kdo udělal který krok v jiném vlákně, tak bych to sem netahal.

Pokud to chceš pochopit, jen dobře, a klidně se ptej. Popravdě když jsem si přečetl ten odkaz co poslala jelena, tak musím říct, že kolegy i celkem lituju, protože chtít probrat všechno co tam je za jeden semestr s jednou přednáškou a jedním (ještě počítačovým - co to je?) cvičením týdně, to podle mně nejde udělat tak aby z toho někdo něco měl.

↑ ((:-)):
:-) Kdepak, to já nezklamu.

Zápatí