Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit s těmahle funkcema. Mám určit definiční obor, obor hodnor, pak zda-li je funkce prostá (nebo kde) a určit inverzní funkci.
Např. u f(x) Jsem se dostal jenom k tomu že D(f)= R a H(f) by měl být H(f)=<-3;3), ten mi vyšel v PC z grafu, ale když jsem si postupně oba konce intervalů z D(f) dosazoval do funkce abych získal konce intervalu H(f) vycházela mi v obou koncíhc +3.
Pokud chci určit, že je fce prostá vycházím z:
x1,x2 z R
3sin(-PI/2 + 2arctg2x1)=3sin(-PI/2 + 2arctg2x2)
ale ted už nevím jak dál abych zjistil jestli, nebo kde je funkce prostá. To samé s g(x). Dkěuju moc za pomoc. J.
↑ Jurashek:
Ja neviem - ale ani sinus, ani odmocnina z kosínusu asi nebudú prosté, keď sú periodické ...
Grafy vidno vo WA...
Odkaz
http://www.wolframalpha.com/input/?i=pl … s+x%29^0.5
↑ Jurashek:
Myslím, že platí:
Ak je funkcia rastúca alebo klesajúca, tak je prostá.
Keď budeš vedieť, na ktorých intervaloch funkcia rastie alebo klesá, budeš vedieť, kde je prostá...
Zdravím,
téma je dost nepřehledné - je zde více úloh a každá úloha si zasluhuje podrobné teoretické rozbory. Bohužel na toto já nemám dostatečnou teoretickou bázi, tak jen pár poznámek:
1. funkce:
Např. u f(x) Jsem se dostal jenom k tomu že D(f)= R a H(f) by měl být H(f)=<-3;3), ten mi vyšel v PC z grafu, ale když jsem si postupně oba konce intervalů z D(f) dosazoval do funkce abych získal konce intervalu H(f) vycházela mi v obou koncích +3.
D(f) v pořádku, k H(f) mohu využit goniometrický vzorec pro sin(a+b), je možné, že se něco usnadní - vyzkoušej si to. Nebo rozbaluji od vnitřku:
a) obor hodnot arctg je od -pi/2 do pi/2 (plyne z vlastnosti funkce arctg), ovšem k těmto hodnotám jen přibližuje (otevřený interval),
b) vynásobeno 2 je to od -pi do pi,
c) sečteno s -pi/2 je to od -3pi/2 do pi/2,
d) budu se zajímat o hodnoty sin(-3pi/2)=1 sin(pi/2)=1, tedy sin na okrajích intervalu se blíží 1 (vynásobeno 3) se blíží 3 (proto je +3 na koncích),
e) pro x=0 - je to "zajímává hodnota" na grafu arcrg mám arctg(0)=0, tedy pro tuto hodnotu nastává minim funkce, jelikož sin (-pi/2)=-1 je nejmenší hodnota, které může nabývat funkce sin. Vynásobeno 3 je hodnota celé zadané funkce je -3.
Tedy obor hodnot 1. funkce je od <-3, 3).
Zkus to překontrolovat i pomocí úprav goniometrických vzorců.
Rozbor oboru hodnot 2. funkce
je pohodlnější, zkus ho provést sám.
Pokud chci určit, že je fce prostá vycházím z:
x1,x2 z R
3sin(-PI/2 + 2arctg2x1)=3sin(-PI/2 + 2arctg2x2)
ale ted už nevím jak dál abych zjistil jestli, nebo kde je funkce prostá.
Nejvhodnější je důkaz provádět z definice - viz další řešená témata, co jsou v poslední době na fóru. Zde postačí najít jednu hodnotu x1 a x2, co budou odlišné, ale hodnota funkce bude stejně - měl by tomu být nápomocný rozbor, který jsem napsala (uvažovat, pro který argument je stejný sin).
Taková nostalgická poznámka - za hodně starých času za použití grafu jako důkazů jsem byla velmi tepána od obdivuhodného kolegy Mariana (nepomáhalo ani to, že jsem grafy přestavovala z vlastností funkcí, ne pomocí online nástrojů :-) Bohužel - na nás nemá čas. Smutná úroveň, když teoretický výklad poskytuji já - omlouvám se, je to od mne drzost.