Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 10. 2011 19:30

Jurashek
Reputace:   

inverzni a prosta fce

Ahoj, potřeboval bych poradit s těmahle funkcema. Mám určit definiční obor, obor hodnor, pak zda-li je funkce prostá (nebo kde) a určit inverzní funkci.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-10/76415_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.JPG

Např. u f(x) Jsem se dostal jenom k tomu že D(f)= R a H(f) by měl být H(f)=<-3;3), ten mi vyšel v PC z grafu, ale když jsem si postupně oba konce intervalů z D(f) dosazoval do funkce abych získal konce intervalu H(f) vycházela mi v obou koncíhc +3.

Pokud chci určit, že je fce prostá vycházím z:
x1,x2 z R
3sin(-PI/2 + 2arctg2x1)=3sin(-PI/2 + 2arctg2x2)
ale ted už nevím jak dál abych zjistil jestli, nebo kde je funkce prostá. To samé s g(x). Dkěuju moc za pomoc. J.

#2 02. 10. 2011 19:39 — Editoval ((:-)) (02. 10. 2011 19:46)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

Re: inverzni a prosta fce

↑ Jurashek:

Ja neviem - ale ani sinus, ani odmocnina z kosínusu asi nebudú prosté, keď sú periodické ...

Grafy vidno vo WA...

Odkaz

http://www.wolframalpha.com/input/?i=pl … s+x%29^0.5

#3 02. 10. 2011 19:50

Jurashek
Reputace:   

A jak numericky dokážu, nebo spočítám kde je prostá? Případně aspoň ten obor hodnot jak se k němu dopracuji i u g(x). :-/

#4 02. 10. 2011 22:09

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ Jurashek:

Myslím, že platí:

Ak je funkcia rastúca alebo klesajúca, tak je prostá.

Keď budeš vedieť, na ktorých intervaloch funkcia rastie alebo klesá, budeš vedieť, kde je prostá...

#5 02. 10. 2011 23:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

téma je dost nepřehledné - je zde více úloh a každá úloha si zasluhuje podrobné teoretické rozbory. Bohužel na toto já nemám dostatečnou teoretickou bázi, tak jen pár poznámek:

1. funkce:

Např. u f(x) Jsem se dostal jenom k tomu že D(f)= R a H(f) by měl být H(f)=<-3;3), ten mi vyšel v PC z grafu, ale když jsem si postupně oba konce intervalů z D(f) dosazoval do funkce abych získal konce intervalu H(f) vycházela mi v obou koncích +3.

D(f) v pořádku, k H(f) mohu využit goniometrický vzorec pro sin(a+b), je možné, že se něco usnadní - vyzkoušej si to. Nebo rozbaluji od vnitřku:

a) obor hodnot arctg je od -pi/2 do pi/2 (plyne z vlastnosti funkce arctg), ovšem k těmto hodnotám jen přibližuje (otevřený interval),
b) vynásobeno 2 je to od -pi do pi,
c) sečteno s -pi/2 je to od -3pi/2 do pi/2,
d) budu se zajímat o hodnoty sin(-3pi/2)=1 sin(pi/2)=1, tedy sin na okrajích intervalu se blíží 1 (vynásobeno 3) se blíží 3 (proto je +3 na koncích),
e) pro x=0 - je to "zajímává hodnota" na grafu arcrg mám arctg(0)=0, tedy pro tuto hodnotu nastává minim funkce, jelikož sin (-pi/2)=-1 je nejmenší hodnota, které může nabývat funkce sin. Vynásobeno 3 je hodnota celé zadané funkce je -3.

Tedy obor hodnot 1. funkce je od <-3, 3).

Zkus to překontrolovat i pomocí úprav goniometrických vzorců.

Rozbor oboru hodnot 2. funkce $g(x)$ je pohodlnější, zkus ho provést sám.

Pokud chci určit, že je fce prostá vycházím z:
x1,x2 z R
3sin(-PI/2 + 2arctg2x1)=3sin(-PI/2 + 2arctg2x2)
ale ted už nevím jak dál abych zjistil jestli, nebo kde je funkce prostá.

Nejvhodnější je důkaz provádět z definice - viz další řešená témata, co jsou v poslední době na fóru. Zde postačí najít jednu hodnotu x1 a x2, co budou odlišné, ale hodnota funkce bude stejně - měl by tomu být nápomocný rozbor, který jsem napsala (uvažovat, pro který argument je stejný sin).

Taková nostalgická poznámka - za hodně starých času za použití grafu jako důkazů jsem byla velmi tepána od obdivuhodného kolegy Mariana (nepomáhalo ani to, že jsem grafy přestavovala z vlastností funkcí, ne pomocí online nástrojů :-) Bohužel - na nás nemá čas. Smutná úroveň, když teoretický výklad poskytuji já - omlouvám se, je to od mne drzost.

Zápatí