Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám asi úplně jednoduchý příklad, přesto prosím o pomoc, zadání-viz obr. Dopočítal jsem se a k vyjádření A pomocí metody "dosazování". Jenže B a C takto vypočítat nejde(no, teoreticky mě napadlo dosadit za x nulu, ale asi bych si nepomohl). Na přednáškách jsem slyšel o metodě "porovnávání" kterou by mělo jít dopočítat B a C. Mám ji sice napsanou v sešitě, ale vůbec ji nechápu, dával jsem se i tu na fŕu a našel jsem jen nějaké strohé vyjádření z něhož jsem to moc nepochopil. 
Uploaded with ImageShack.us
↑ Toni:
výraz převedeš na společného jmenovatele
čitatel tohoto výrazu se musí rovnat čitateli původního výrazu
a to znamená, že se musí rovnat koeficient u příslušných členů

a teď vyřešíš soustavu.
↑ zdenek1: toto mám právě ve skriptech ale jediné co chápu je ten převod na společného jmenovatele :( Nevím jak se z otho odvodí ty další 2 kroky...
↑ Toni:
Vždyť to tam zdenek napsal. Převedeš na spol. jmenovatele. Pak se podíváš úplně na začátek co to vlastně rozkládáš, tam to má jmenovatele stejného, a protože se to musí celé rovnat, musí se tedy "čitatel rovnat čitateli původního výrazu", jak píše zdenek. Tak nám vznikne jakási rovnice, kterou tam zdenek taky má.
No, a tahle rovnice platí pro všechny hodnoty x. Jediná možnost jak zařídit aby se to stalo je ta, aby u
byly stejné koeficienty. U
je v tom původním (napravo) koeficient 0 (žádné
tam není), nalevo je u
koeficient
. Tak vznikne rovnice
. Atd.
Edit1: ještě poznámka. To tvoje je špatně od chvíle kdy předpokládáš x:=2, to je nesmysl, celá metoda je založená právě na tom, že to platí pro všechna přípustná x. Kontrola viz http://www.wolframalpha.com/input/?i=pa … 9%28x-2%29 (nebo samozřejmě převedení zpět na společného jmenovatele).
Edit2: Edit1 není správně, viz jelena v příspěvku 8. Děkuji za umravnění a omlouvám se.

Čitateľ: 
Dáš "spolu" členy s
, potom členy s
a napokon absolútny člen ...
Po úprave vyňatím porovnáš jednotlivé koeficienty s naozajstnými hodnotami koeficientov v čitateli zadaného zlomku a dostaneš Zdenkovu sústavu.
Zdravím v tématu, jen drobnost:
LukášM. napsal(a):
To tvoje je špatně od chvíle kdy předpokládáš x:=2
není to "špatně" - je to tak zvaná "metoda zakrývací", viz také "odkaz v odkazu" (ve výsledku máme koeficient A. Volba
zas zruší koeficient B a při známém A dovede k hodnotě C.
Z archivu.
↑ Toni:
V podstate áno.
Porovnávaš tie koeficienty. V zadaní
nie je, teda je ich tam
a preto
(čo vznikne ako koeficient po vyňatí
) má byť
.
Zadanie - čitateľ :
, parciálne zlomky čitateľ
.
Platí rovnosť čitateľov, preto
a tak ďalej ...
↑ jelena:
Aha, tak to si sypu popel na hlavu. Díky, přiznám se, že jsem tuhle metodu nikdy neviděl, a nevěnoval jsem tomu dost času abych to z toho pochopil, hlavně když jsem viděl špatný výsledek - na první pohled jsem myslel, že kolega zvolil pevné x a pak porovnával koeficienty. Chyba tedy musí být na tom dalším řádku, kde by tedy mělo asi být 8=16A, že ano?
↑ Toni:
Omlouvám se, že jsem tvůj postup pomluvil víc než bylo nutné, editnu to tam.
Ahoj, nechci zas...t fórum, tak to napíšu sem, řeším podobný příklad, nicméně si nevím rady s tou soustavou rovnic-ať dělám substituci, vyjadřuji jednu neznámou pomocí druhé, nebo praktikuji sčítací metodu, vždy se dopracuji k tvaru:
jedna neznámá-číslo=druhá neznámá, nebo podobně, nemůžu to prostě "rozseknout". Poradíte mi prosím?