Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den.
Nějak nemůžu přijít na to, jak narýsovat trojúhelník ABC.
Zadání je takové tc (těžnice na stranu c) = 4 cm; úhel alfa = 60°; úhel beta = 45°
Pokud by byl někdo tak hodný a pomohl mi, tak bych byl rád ;) btw: úloha je ze sbírek od Jindry Petákové (matematika, příprava k maturitě a ....) str 77 cv 18 u
Skús tatko:
1. narysuj si priamku c, či je vlastne strana c.
2. na príamku c sprav kolmicu
3. na kolmicu nanes 4 cm, dostaneš bod C
4. Z bodu C nameraj uhly alfa a beta a veď priamky z bodu C na priamku c. Na jednu stranu uhol alfa, na druhú uhol beta.
5. na priamke C dostaneš dva priesečníky, čo sú vlastne body A a B.
Ja by som to robil takto.
↑ slavis:
to by bylo, pokud je zadana vyska a ne teznice.
↑ Bagr:
zkus se najit tu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=18693 je tam skupina prikladu z petakove, treba tam najdes tu tvou, moc jsem to neprochazel
↑ Bagr:
Doplniť trojuholník na kosodĺžnik, 1 uhlopriečka je = 2 ťažniciam na c.
Konštrukcia:
Úsečka CSX dlhá 8 cm, S stred úsečky.
Nad úsečkou CS uhol 45°
Nad úsečkou SX uhol 60°
Priesečník kružníc v hornej polrovine je bod B
Rovnobežku cez C s BX
Rovnobežku cez X s CB
priesečník rovnobežiek je A
trojuholník ABC
↑ pipex:
Zdravím, zakládej si, prosím, nové téma na nový dotaz. Pokud se nepodaří najít úlohu v této sbírce nebo nepomůže nápověda - je třeba začít sestrojením Thalet. kružnice nad stranou a nebo b), založ si své vlastní téma. Děkuji.
----------------------------------------------------
K úloze řešené v tématu - také lze využit stejnolehlost - viz dokonalé umělecké provedení kolegy Cheopa a ubohost mého náčrtu. V odkazovaném tématu je požadováno použit středovou souměrnost - ta byla použita až zde, v novém tématu. Děkuji za řešení.
↑ Dana:
děkuji, už jsem našla a označila. Při úklidu se vždy dívám na autora posledního příspěvku - tak jsem našla zatoulaného kolegu a až potom jeho nové téma.
Také pozdrav.
↑ jelena:
Dve drobné poznámky:
1.
Tá rovnoľahlosť je myslím krajšie (elegantnejšie, jednoduchšie) riešenie ako toto moje. Predpokladá však znalosť rovnoľahlosti, moje riešenie zas znalosť konštrukcie obvodových uhlov...
2.
K Cheopovmu riešeniu úlohy: vzhľadom na konvencie v označovaní trojuholníkov si nie som celkom istá počtom riešení.
Ja tam vidím iba jeden trojuholník ABC (trojuholník AB1C1 je zhodný s trojuholníkom ABC), zvyšné dva sú trojuholníky ACB...
Alebo nie?
↑ Dana:
omlouvám se, nevšimla jsem, že ještě nový komentář.
Stejnolehlost je jednodušší (vyžaduje menší počet operací), jinak je standardní, bere se později, než středová souměrnost a než vlastnosti množny bodů, ze kterých vidíme úsečku pod úhlem.
Úloha pomocí množiny bodů se dá ještě "zjednodušit" tak, že nad dvojnásobkem těžnice se sestrojuje součet úhlů (45+60), myslím, že tento postup už tady také byl. Potom se využije středová souměrnost pro dostrojení.
Počet řešení - podle mého jen 2 (úhel mohu sestrojit v horní polorovině nebo v dolní polorovině).
Stránky: 1