Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, potreboval by som pomôcť s jednoduchou úlohou, a to nájsť hromadné body pre predpis: (n+1)/(2n+3) , kde n patrí do Q}
a rovnakú úlohu, kde n patrí do N
Ďakujem :)
Asi bych vysel z grafu funkce (x+1)/(2x+3) a predstavil si, ze z neho vezmu jenom neco (body s racionalnim nebo prirozenym vzorem).
↑ Marbulinek:
Ahoj,
Ako je definivany hromadny bod?
Mozes nam tu napisat jeho definiciu?
Ake priklady si videl v tvojich prednaskach? Vies ich znazornit na realnej osi?
Srdecne
Vanok
↑ vanok:
Ahoj,
hromadny bod posloupnosti je takovy bod, pro jehoz jakekoliv okoli O plati, ze existuje nekonecne mnoho indexu n takovych, ze
.
Jinymi slovy je treba dokazat, ze v kteremkoliv okoli hromadneho bodu lezi nekonecne mnoho hodnot daneho predpisu po dosazeni za n.
Prakticky se postupuje tak, ze se sikovne vybere podposloupnost
takova, ze
. Potom
je hromadny bod posloupnosti
.
Presny postup jsem nakonec radeji skryl:
↑ zbyna:
ahoj,
Tvoja praca je dobre riesenie problemu.
Osobne som narocky nedal riesenie, lebo si myslim ze pre nasho kolegu Marbulineka je uzitocnejsie najst jeho vlastnu cestu.
Srdecne Vanok
↑ vanok:
Souhlasim s hledanim vlastni cesty, zvlast kdyz ta nabizena je ponekud kostrbata (viz nize).
↑ zbyna:
A proc se tam vlastne uvazuji zvlast liche a zvlast sude indexy?
ad Q: Ja bych vysel z toho, ze pro racionalni n je vyledek (n+1)/(2n+3) racionalni a naopak, kdyz je vysledek racionalni tak je i n racionalni. Potom je to vicemene jasne z grafu funkce (x+1)/(2x+3), monotonie v okoli nekonecna a existence vodorovne asymptoty.
VIcemene jasne znamena hlavne to, ze to jde videt z obrazku. Ale snadno to jde zformalizovat do tvaru poradneho dukazu.
↑ kaja.marik:
no vlastne jen proto, ze veta je o vybrane podposloupnosti. Nejcasteji byva snadne vybrat podposloupnost lichych nebo sudych cisel. Asi jde "vybrat" stejnou posloupnost, ale to mi prijde takovy divny...

Ďakujem Vám, už tomu rozumiem...
Ešte raz, vďaka ;)
↑ zbyna:
Domnívám se, že v této úloze jde o hledání hromadných bodů MNOŽIN a nikoliv posloupností (i když tu jde o spočetné množiny).
Bod y je hromadným bodem množiny M , pakliže v libovolném okolí bodu y leží aspoň jeden bod množiny M různý od y .
(Bod y nemusí patřit do M , musí však patřit do - obecně topologického - prostoru T, v němž je M podprostorem a z něhož bereme
ona "testovací" okolí bod M . Je-li definice naplněna, říkáme přesněji, že y je hromadným bodem množiny M v prostoru P.)
Ekvivalentně:
Bod y je hromadným bodem množiny M , pakliže v libovolném okolí bodu y leží nekonečně mnoho bodů množiny M.
V tom pripade ale ten muj postup pro racionalni n plati tak jako tak, protoze okoli jedne poloviny je ten interval.
A pro prirozena n myslim jde uvazovat, ze to jde prevest na ulohu o hledani hromadneho bodu posloupnosti, protoze tak najdeme ten bod podezrely z toho, ze bude hromadny. Jen je potom treba dokazat, ze ta jedna polovina je opravdu hromadny bod, coz je ale totozne jako s racionalnim pripadem.
Já jsem úlohu pochopil trochu jinak. Označme
,
,
,
,
.
Prozkoumejme napřed množinu
. Zřejmě
(pruhem je značena operace uzávěru v
) .
Tedy hromadným bodem množiny
v
je každé reálné číslo (protože
nemá isolované body).
Podobně
, takže hromadným bodem množiny
v
je každé reálné číslo.
Naproti tomu
má pouze isolované body, jejichž nejmenší vzájemná vzdálemost je 1, takže
množina
nemá v
žádný hromadný bod.
Z těchto poznatků a ze spojitosti a průběhu funkce
v
snadno vyplývá (a jistě nebude těžké to dokázat i formálně):
- množinou všech hromadných bodů množiny
v
je sama množina
,
v
je množina
,
- množina všech hromadných bodů množiny
v
je prázdná,
označíme-li navíc
, potom dále
v
je množina
,
v
je množina
,
- množina
má v
jediný hromadný bod, a sice
.
Tazatel ↑ Marbulinek: nespecifikuje úplně přesně které množiny a v kterém prostoru se mají zkoumat, tak jsem
toho udělal asi více než bylo nutné.
Ahoj,
odpovedam len teraz lebo som sa nedostal k pocitacu pred tym
Najprv podla PRAVIDIEL som zacal diaolog z Marbulinekov bez toho aby som mu dal nejake riesenie.
Moj objektiv je ho priviezt vdaka dialogu k jeho VLASTNEMU RIESENIU... tak aj v kapacite vyriesit ine priklady tohto typu
Vsak sa hovori " hladnemu dat rybu je o mnoho menej ucinne ako ho naucit lovit ryby!!!!! "
Pripominam ze "hromadny bod" je topologicky pojem a
mikro topologia sa zavadza do uciva preto ze podla nej pojmy limity su velmi intuitivne a maju aj jednoduchu formulaciu ( a su to dvere na generalizaciu vlasnosti R)
Akoze pojem hromadneho bodu sa pouziva v definicii limit v studovanom priklade ide o hromadne body tychto dvoch mnozin( su to podmnoziny z R):

je obor definicie funcie $f(x) := \frac {x+1}{2x + 3} (ako to poznamenal co sa tyka D a f naskolega Rumburak.)Offline