Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Prosim Vas, ako by ste dokazali indukcií že pro každou konečnou množinu M platí: abs(2^M)=2^(abs(M))

↑ firework555:
Ahoj,
indukce se provede podle velikosti M, tedy podle toho, co ty značíš "abs(M)". Pro prázdnou množinu tvrzení platí - velikost M je 0. potenční množina obsahuje prázdnou množinu, má tedy právě jeden prvek, což je 2^0.
Rada k indukčnímu kroku:
Pro indukční krok lze navíc předpokládat, že M je neprázdná, lze tedy zvolit jeden prvek x množiny M a rozdělit podmnožiny M do dvou skupin: na ty, které x obsahují, a ty, které ne. ; ))
dakujem velmi pekne...
a trocha konkretnejsi byt nemozete? :-)
↑ OiBobik:

↑ firework555:
Víc už to snad ani nejde, aniž bych to vyřešil. ; )) A jelikož věřím (možná neoprávněně, ale přece jen), že daný příklad je součástí zápočtových úloh k tomuto cvičení, nerad bych to řešil celé - což teda obecně nerad dělám (viz pravidla). ; ))
Ale tak zkusím nakopnout otázkou: kterých podmnožin množiny M je víc: těch, které obsahují x, nebo těch, které neobsahují?
este mi povedzte ze ste moj ucitel :D lebo je to jeden z takych prikladov.... :D
↑ OiBobik:

↑ firework555:
To ne, ale jsem jasnovidec. ; ))
(Nemusíš se bát, nejsem tvůj cvičící. Zkus ale nejprve své zápočtové úlohy nějak sám řešit a ptát se teprve, až se někde zasekneš. V tom případě napiš dotaz na forum, ale napiš v něm, na co jsi sám při svém řešení přišel - tady by to nemělo fungovat jako automat na úkoly. Zkus to třeba nějak dořešit z těch rad, co jsem ti zatím poskytl.)
no neviem neviem..
sa teraz budem bát ist na to cvičenie aj...
kto ste? priznajte sa :D :D
ale dik za pomoc :D
ste ucitel daky z MFF ?
↑ OiBobik: