Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ Josh:,
Lava strana tvojej rovnosti je geometricky rad. Vyuzi to
Srdecne Vanok
↑ vanok:
vďaka.. to ma nenapadlo.. a to som nad tým rozmýšľal už týždeň.. díky moc :) .. a ešte jedna vec.. keďže je tam i idúce od 0 do n, tak aj v súčtovom vzorci pre geometrický rad nebude v čitateli kvocient na n-tu, ale kvocient na (n+1)?
↑ Josh:,
Ok, som rad ze ti to pomohlo
Mozes to robit aj bez vzorcov
Napis tu sumu takto: 
Na riadok pod tym 
Uvidis ze oba riadky maju vela spolocneho
Odpocitaj jeden od druheho a ....
Srdecne Vanok
↑ vanok:
prepac mi to, nejako mi nedopina v tomto smere :D mozem si v tej rovnici dovolit odcitat sumy od seba?
a v pripade ze by sa to riesilo cez vzorec, vzorec je (q^n-1)/(q-1) pre i=1 az n..ale kedze tam mam i iduce od 0 do n, pre vsetky n z N, mam teda dat do citatela (q^(n+1)-1)?
↑ Josh:
Ano mozes lebo ide o konecne sumy (no vlastne to je ta ista metoda ako na dokaz vzoca; ale vyhoda je ze vidis co sa deje)

Ahoj ↑ Josh:,
Ano lebo ta druha je odvodena z tej prvej, ( je vynasobena 1/4)
Ak mas este otazky nevahaj
Srdecne Vanok
↑ vanok:
jj to mi je jasné.. ale, označím to takto: rovnica má tvar: SUMA = VÝRAZ.. treba sa dostať zo sumy na tvar toho výrazu (to som len tak označil teraz)... aký bude teda ďalší krok? nemôžem predsa spraviť toto: SUMA - iná suma (veď to by bolo akoby som napríklad vo výraze x+5 len tak pričítal/odčítal 8)..
↑ Josh:
Aha tvoj problem je ako to napisat
Mas pravdu na tom casto zalezi ako to bude ohodnotene
Napriklad zacni takto:
Lavu stranu vzorca na dokazanie oznacme 
je jasne ze

Ak vynasobim
z 
dostanem

Po odcitani 
dostanem 
ATD urob aspon ten koniec sam