Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer...moc bych prosila o pomoc s příkladem z dynamiky,se kterým by sám o sobě problém ani nebyl,ale zdá se mi že je moc stručně zadán-abyc ho spočetla,potřebovala bych aspoň čas,zrychlení ...neí tam nic..vyjádřit mi to taky nejde....jsou dva,a myslím že obdobné,nicmén uvedu jen jeden-už si s ním lámu hlavu půl dne tak hledám pomoc na webu.Za případné nakopnutí budu moc vděčná!
ZADÁNÍ: Těleso se pohybuje působením tíhy po nakloněné rovině o sklonu 30° z bodu A do bodu B.Vzdálenost těchto bodů (asi s)=2m.Určete rychlost tělesa v bodě B,součinitel smyk,tření f=0,01 a rychlost v bodě A=0m/s. Má to vyjít vB=4,39m/s,nicméně:
....zkoušela jsem rozložit tíhu FG-jenže k tomu potřebuju hmotnost která není zadána..tudíž nezjistím složky FxG,FyG..lítá mi z toho hlava kolem:( děkuju moc za jakoukoli radu.Romča

↑ naturaldisaster:
Musíš pracovat obecně, hmotnost
pak někde vypadne (vykrátí se)

↑ janca361: no z toho moc chytrá nejsem,asi používám špatné vzorce nebo nevím...:(
↑ naturaldisaster: Na nakloněné rovině působí tíhová síla
, která je kolmá na vodorovnou plochu. Dále tam působí síla normálová
, která je kolmá na nakloněnou rovinu. Proti pohybu tělesa působí síla třecí 
Výslednou sílu, která působí na těleso dostaneš jako 
No a z tuhle rovnici vydělíš hmotností a máš zrychlení. Zbytek už umíš :o)

↑ naturaldisaster:
Fx=sin30 mg
a=F/m
Ft=f. cos30 m g
v= a. t=((Fx-Ft)/m) t=(mg(sin30-cos30)/m).t=(g(sin30-cos30)).t= .... a=g(sin30-cos30)
s=1/2 a tna2
t=odm(2s/g(sin30-cos30)
a pokračujeme v rychlosti
v= a. t=((Fx-Ft)/m) t=(mg(sin30-cos30)/m).t=(g(sin30-cos30)).t=(g(sin30-cos30)).odm(2s/g(sin30-cos30)= kalkulačka

ježíííš aha!!!!Moc děkuji mnohokrát za radu:)