Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadání:
Zavedl jsem substituci
tedy
Další substituce:
A teď nastává problém u zpětné substituce:
Neumím upravit výraz
Wolfram si s tím poradí, ale mně se to nedaří.
Mimochodem: v materiálech, s kterými pracuji, je naznačeno řešení skrzeva per partes a, což mi taky nepomohlo.
Děkuji za rady.
EDIT: překlepy
↑ Hanis:
Zdravím,
takovou úlohu jsem "rozebírala" (za pomocí sbírky od Hlaváčka) - tu zítra pošlu po Honzovi :-) Jinak doporučovaná substituce nakonec dovede ke stejnému výsledku.
Teď ještě nakopíruji z Hlaváčka řešení i s arcsin (za chvilku umístím, ať nemusím vypisovat). Proč úloha není v sekci VŠ? :-)
Děkuji Vám oběma, ↑ tato: úprava mě nenapadla a přitom je tak elegantní.
Úloha není v sekci VŠ, protože ten integrál není dostatečně složitý, problém byl nakonec s cyklometrickou funkcí :)
@ Jelena: Za všechny materiály děkuju, ještě bychom se mohli domluvit na sobotní setkání :-)
↑ zdenek1:
:-) děkuji, to je to, co jsem byla líná vypisovat (máš vlastního Hlaváčka? Já, bohužel, ne).
Tak sem ještě umístím kopie obrázků z Hlaváčka: úloha 784, úloha 602, pokračování
↑ Hanis:
také děkuji, plánování zatím neplánuji (nechávám to až na sobotní ráno :-), kolega Hanzy určitě pojede, to se naplánuje (pokud neomarodí, dohází nám zásoby teplého oblečení a obutí, všechno je postupně přesunuto do šatny MGO a nějak se nesune zpět :-). Omlouvám se za nereagování - zůstala jsem online, ale nebyla jsem v dosahu.