Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Je dána úsečka A A1 = Ta = 6 cm sestrojte všechny trojúhelníky ABC pro které platí a=8 cm,Va= 5 cm
Dobrý den, prosím, pomohl by mi někdo s touto úlohou?

↑ terezkaaaaa5:
Tady si tu úlohu nenašla?
↑ terezkaaaaa5:
Načrtni si to.
Keď je daná výška k strane, ktorá je daná, urob rovnobežku so stranou vo vzdialenosti výšky.
Ťažnica má jeden koniec v strede strany, druhý koniec je od stredu strany vzdialený presne o jej dĺžku...

↑ ((:-)):
Dobře, mám stranu BC a rovnoběžku k této straně. Ale to s tou těžnicí nechápu.
↑ terezkaaaaa5:
Tá ťažnica "vyrastá" zo stredu strany BC a siaha 6 cm ďaleko od toho stredu, presne k bodu A.
Bod A zase leží na tej rovnobežke, lebo z neho sa "padá" na stranu BC z výšky 5 cm.
Keď pochopíš, na akej čiare ležia všetky body vzdialené od stredu BC 6 cm, tak vezmeš do ruky určitý matematický nástroj a ...

Takže vezmu kružítko a od středu BC=4cm narýsuji kružnici o délce 6cm a tím vznikne bod A?

↑ janca361:
Ale ten popis konstrukce je k jinému příkladu, ne?
↑ terezkaaaaa5:
Kružnicu o p o l o m e r e 6 cm a kde sa kružnica pretne (v jednej polrovine) s rovnobežkou, tam je bod A (oblúk treba robiť dostatočne dlhý, niekedy sú priesečníky dva).
Bod S je stred úsečky BC. Jeho vzdialenosť od B a aj od C je 4 cm.

↑ terezkaaaaa5:
Ne není, taky tam někdo dal 2 příklady jako ty včera.

o poloměru, samozřejmě. měla jsem v hlavě ještě stranu BC.

↑ janca361:
Aha, já myslela, že uživatel šidlo ukazuje 2.řešení 1.příkladu. Díky.

Prosímtě, pomohla bys mi ještě podrobněji vysvětlit toto?
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=224925