Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohli byste mi prosím poradit s těmto dvěma příklady? Třeba napsat na co mám udělat kolmici, popřípadě jaké vztahy použít. Děkuji moc za jakoukoliv pomoc.
1) Je dána krychle ABCDEFGH, a=4cm. Vypočítejte vzdálenost bodu
a přímky 
Různými způsoby mi to stále vychází √20, podle výsledků se ale vzdálenost rovná 3√2.
2) Je dán pravidelný čtyřboký jehlan ABCDV, a=4cm, v=6cm. Vypočítejte vzdálenost
a roviny 
Tady jsem počítala velikost kolmice z bodu
na přímku
. Má to ale vyjít √2, což mi také nevyšlo.

↑ petra006:
1) Vycházej z trojúhelníku BGS, kde vzdálenost bodu D od přímky BG je výška v tomto trojúhelníku.
Jinak výsledek mi vyšel správně, tak pokud budeš chtít, napíšu postup.

↑ petra006:
No já si to včera zkoušel rozepsat a je tam dost dílčích kroků a není to jednoduché to podat přes net, aspoň pro mě. Takhle přes net je to na dlouho a vysvětlovat stereometrii přes net se mi moc nechce. Ještě je tady možnost využít analytiku, ale nejsem si jist, že je to v tomto případě přípustné

↑ petra006:
Máš trojúhelník BGS, u kterého umíš určit délky všech tří stran (záleží na tobě, jestli chceš všechno řešit obecně nebo rovnou s čísly). Mně vyšlo:
,
, 
Podle kosinové věty spočítej velikost úhlu SGB. 
Patu výšky na straně BG označme třeba P. Potom z pravoúhlého trojúhelníku SPG, kde znáš jednu stranu a úhel, snadno dopočítáš délku SP.