Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
pro změnu parametr a nebo co to je ... :))
Zkoušel jsem rozšířit čitatel, ale nejsem si úplně jistý, jak to mám udělat, když je tam třetí odmocnina, protože 3odmocnina z x * třetí odmocnina z x není x, což platí u druhé odmocniny ... takže mi v podstatě rozšíření nic nevyřeší :/
Díky za pomoc :)

↑ halogan:
Vzorec jsem zkoušel taky, ale pak jsem si řekl, že vlastně s třetí odmocninou nemůžu počítat jako s a^3, protože to ani nedělám u odmocniny normální :)
Nebo to mám normálně rozložit podle vzorce? Pak ale nastal problém, jak vykutat to a z toho dlouhého výrazu :) ...
díky, díky :)

Opět to trochu přeznačím, abychom se nezabývali dlouhými výrazy.
Máme![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt[3] a - b}{c}$](/mathtex/d6/d6c0fee99ecb1b0b262a6b7e28f844a8.gif)
A chceme se zbavit té odmocniny. Musíme ji tedy nějakým způsobem umocnit na třetí. Když to podle vzorce rozšířím, dostanu![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt[3] a - b}{c} \cdot \frac{\(\sqrt[3] a\)^2 + \sqrt[3] a b + b^2}{\(\sqrt[3] a\)^2 + \sqrt[3] a b + b^2} = \frac{a - b^3}{c \cdot \(\(\sqrt[3] a\)^2 + \sqrt[3] a b + b^2\)}$](/mathtex/1a/1adcf238f2eb6feca87ee2329362b013.gif)
Je to trochu krkolomné i takto symbolicky, ale nám jde o zbavení se té třetí odmocniny a už jasně vidíte, že když se to pak umocní, tak se odečte ta jednička a nahoře zbyde jen
.
---
Možná to bude přehlednější bez té odmocniny.
Máme
,
kde
potřebujeme umocnit na třetí

Jak hodně špatně na tom jsem, když mě tohle nenapadne? :D
Díky moc :o) Už jsem v půlce, díky pomoci tohoto webu, jinak bych byl asi stále u prvního cvičení :))