Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, kamarád dostal na ZŠ následující příklad
, jsem na SŠ, tudíž bych tyhle věci měl zvládat levou zadní. Jenomže, ať počítám, jak počítám, tak mi to nevychází. Má vyjít dle výsledků (m+n^2)/4n(m-n) (pardon, s TeXem neumím). Zvláštní na tom je, že když jsem to nechal spočítat přes wolfram, tak ani ten nedal jako výsledek tento výraz, nýbrž toto
. Proto Vás prosím, zda by mi někdo mohl vysvětlit, jak se k tomu danému výsledku dojde. Předem děkuji :)
↑ student_majk:
Farebné výrazy sa vykrátia a vyjde ponúkaný výsledok. Plus podmienky, za ktorých rovnosť platí.
WA nič neupravil.

↑ ((:-)): A jo, pardon, jsem zbrklej... (k tomu WA). Pokud to tedy zjednoduším na (m+n)/4n * (m+n)/(m-n), jak se pak zbavím toho m^2 ? Aby to opravdu vyšlo, jak má? Já to v tom pořád nevidím. :(
↑ student_majk:
Správny výsledok je
+ podmienky
K Tvojmu výsledku: stačí dosadiť za n číslo 1 a za m číslo 2 (alebo aj inú vhodnú dovolenú dvojicu) do zadania aj do výsledku a hneď je vidno, že výsledok je zlý, zátvorka má byť p r e d znakom druhej mocniny.

((:-)) napsal(a):
↑ student_majk:
Správny výsledok je+ podmienky
K Tvojmu výsledku: stačí dosadiť za n číslo 1 a za m číslo 2 (alebo aj inú vhodnú dovolenú dvojicu) do zadania aj do výsledku a hneď je vidno, že výsledok je zlý, zátvorka má byť p r e d znakom druhej mocniny.
Tak tím se lecos vysvětluje, mě byl sdělen výsledek takový, že v čitateli bylo n^2 nikoli celá závorka. :) Děkuji.

↑ stand4:
Ahoj, pokud máš lomený výraz tak podmínky určuješ proto, aby měl smysl. Zlomek je vlastně dělení, tedy i lomený výraz je naznačené dělení. Určitě víš, že nejde dělit nulou, proto musíš ze svých řešení vyloučit hodnoty (stanovit tedy podmínky řešitelnosti výrazu), pro které by se jmenovatel rovnal nule a jednalo by se tak o dělení nulou.
Podmínky určíš tak, že vypočítáš, pro jakou hodnotu se výraz rovná nule.
Dokážeš určit podmínky řešitelnosti výrazu uvedeného výše?
Stránky: 1