Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím.
1)Mám určit jestli vektory (1,2,3), (-2,0,4), (1,1,1) jsou lineárně závislé nebo ne.
Chápu teorii LZ/LN, když je násobek jednoho vektoru roven vektoru druhému, jedná se o LZ vektory.
U tohoto konkrétního příkladu v druhém vektoru vidím nulu a ta mi říká, že ať vynásobím první nebo třetí vektor čímkoliv, nedostanu z toho vektor druhý. Problém je ale v tom, že pokud dostanu složitější příklad, kde řešení nebude na první pohled zřejmé, nebudu schopen to dopočítat.
2)Prosím tedy o radu, jak byste postupovali vy? Ideální by bylo například znázornění výpočtu pomocí matic.
3)Dá se na výsledek přijít pomocí přepsání příkladu do matice a spočtení jejího determinantu? (dle definice determinantu, pokud jsou v matici LZ řádky, det. matice je roven nule, zde si ale nejsem jistý, zda-li to platí pokaždé
Budu velice vděčný za pomoc. Nerad bych kvůli takovémuto příkladu například vylítnul u zkoušky.
deathMaster napsal(a):
Zdravím.
1)Mám určit jestli vektory (1,2,3), (-2,0,4), (1,1,1) jsou lineárně závislé nebo ne.
Chápu teorii LZ/LN, když je násobek jednoho vektoru roven vektoru druhému, jedná se o LZ vektory.
U tohoto konkrétního příkladu v druhém vektoru vidím nulu a ta mi říká, že ať vynásobím první nebo třetí vektor čímkoliv, nedostanu z toho vektor druhý. Problém je ale v tom, že pokud dostanu složitější příklad, kde řešení nebude na první pohled zřejmé, nebudu schopen to dopočítat.
deathMaster napsal(a):
2)Prosím tedy o radu, jak byste postupovali vy? Ideální by bylo například znázornění výpočtu pomocí matic.
Jedna z moznosti ako to riesit maticami je robit riadkove upravy. Ak dostaneme po uprave na redukovany trojuholnikovy tvar nulovy riadok, tak su zavisle, inak su nezavisle:
Dufam, ze som sa tam nepomylil. Vyslo mi, ze su nezavisle.
deathMaster napsal(a):
3)Dá se na výsledek přijít pomocí přepsání příkladu do matice a spočtení jejího determinantu? (dle definice determinantu, pokud jsou v matici LZ řádky, det. matice je roven nule, zde si ale nejsem jistý, zda-li to platí pokaždé
Determinanty sa daju robit len pre stvorcove matice. Cize toto sa da pouzit vtedy, ak je pocet vektorov rovnaky ako dimenzia. (V tomto pripade mas 3 vektory v R^3, cize to je jedna moznost ako to riesit. (Ale determinanty sa tiez daju pocitat pomocou riadkovych uprav, pri vacsich rozmeroch je to podla mna asi najrychlejsi postup, takze medzi tymi 2 postupmi nie je az taky velky rozdie.)
deathMaster napsal(a):
Este sa vratim, k tomu, co si pisal. To co som vyznacil boldom je nespravne zdovodnenie. (Predtym som si to nevsimol, neprecital som si tvoj post poriadne.)
Ak by bol tvoj argument srpavny, tak by tieto vetktory boli tiez nezavisle:
(1,2,3),(1,0,3),(1,1,3)
Ale vieme dostat:
(1,2,3)+(1,0,3)-2*(1,1,3)=(0,0,0),
takze tieto vektory su zavisle.
↑ deathMaster:
Iná možnosť (z definície lineárnej nezávislosti vektorov):
Vektory sú lineárne nezávislé vtedy, ak v prípade, že urobíš ich lineárnu kombináciu, tá sa rovná nulovému vektoru iba pre nulové koeficienty:
, 

Teda ak táto sústava má jediné riešenie, a to a=0, b=0, c=0

kompik napsal(a):
deathMaster napsal(a):
U tohoto konkrétního příkladu v druhém vektoru vidím nulu a ta mi říká, že ať vynásobím první nebo třetí vektor čímkoliv, nedostanu z toho vektor druhý. Problém je ale v tom, že pokud dostanu složitější příklad, kde řešení nebude na první pohled zřejmé, nebudu schopen to dopočítat.Este sa vratim, k tomu, co si pisal. To co som vyznacil boldom je nespravne zdovodnenie. (Predtym som si to nevsimol, neprecital som si tvoj post poriadne.)
Ak by bol tvoj argument srpavny, tak by tieto vetktory boli tiez nezavisle:
(1,2,3),(1,0,3),(1,1,3)
Ale vieme dostat:
(1,2,3)+(1,0,3)-2*(1,1,3)=(0,0,0),
takze tieto vektory su zavisle.
áha, tohle mi ušlo, dík za upozornění :)
Každopádně taky dík za objasnění, moc mi to pomohlo
Stránky: 1