Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 10. 2011 13:09

deathMaster
Zelenáč
Reputace:   

lineární závislost vektorů-dokážu určit pohledem, ale neumím spočítat

Zdravím.
1)Mám určit jestli vektory (1,2,3), (-2,0,4), (1,1,1) jsou lineárně závislé nebo ne.
Chápu teorii LZ/LN, když je násobek jednoho vektoru roven vektoru druhému, jedná se o LZ vektory.
U tohoto konkrétního příkladu v druhém vektoru vidím nulu a ta mi říká, že ať vynásobím první nebo třetí vektor čímkoliv, nedostanu z toho vektor druhý. Problém je ale v tom, že pokud dostanu složitější příklad, kde řešení nebude na první pohled zřejmé, nebudu schopen to dopočítat.
2)Prosím tedy o radu, jak byste postupovali vy? Ideální by bylo například znázornění výpočtu pomocí matic.
3)Dá se na výsledek přijít pomocí přepsání příkladu do matice a spočtení jejího determinantu? (dle definice determinantu, pokud jsou v matici LZ řádky, det. matice je roven nule, zde si ale nejsem jistý, zda-li to platí pokaždé

Budu velice vděčný za pomoc. Nerad bych kvůli takovémuto příkladu například vylítnul u zkoušky.

#2 28. 10. 2011 13:18

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

Re: lineární závislost vektorů-dokážu určit pohledem, ale neumím spočítat

deathMaster napsal(a):

Zdravím.
1)Mám určit jestli vektory (1,2,3), (-2,0,4), (1,1,1) jsou lineárně závislé nebo ne.
Chápu teorii LZ/LN, když je násobek jednoho vektoru roven vektoru druhému, jedná se o LZ vektory.
U tohoto konkrétního příkladu v druhém vektoru vidím nulu a ta mi říká, že ať vynásobím první nebo třetí vektor čímkoliv, nedostanu z toho vektor druhý. Problém je ale v tom, že pokud dostanu složitější příklad, kde řešení nebude na první pohled zřejmé, nebudu schopen to dopočítat.

deathMaster napsal(a):

2)Prosím tedy o radu, jak byste postupovali vy? Ideální by bylo například znázornění výpočtu pomocí matic.

Jedna z moznosti ako to riesit maticami je robit riadkove upravy. Ak dostaneme po uprave na redukovany trojuholnikovy tvar nulovy riadok, tak su zavisle, inak su nezavisle:

$
\begin{pmatrix}
1 & 2 & 3 \\
-2 & 0 & 4 \\
1 & 1 & 1 
\end{pmatrix}
\sim
\begin{pmatrix}
1 & 1 & 1 \\
1 & 2 & 3 \\
-2 & 0 & 4
\end{pmatrix}
\sim
\begin{pmatrix}
1 & 1 & 1 \\
0 & 1 & 2 \\
0 & 2 & 6
\end{pmatrix}
\sim
\begin{pmatrix}
1 & 1 & 1 \\
0 & 1 & 2 \\
0 & 1 & 3
\end{pmatrix}
\sim
\begin{pmatrix}
1 & 1 & 1 \\
0 & 1 & 2 \\
0 & 0 & 1
\end{pmatrix}
\sim
\begin{pmatrix}
1 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1
\end{pmatrix}
$

Dufam, ze som sa tam nepomylil. Vyslo mi, ze su nezavisle.

deathMaster napsal(a):

3)Dá se na výsledek přijít pomocí přepsání příkladu do matice a spočtení jejího determinantu? (dle definice determinantu, pokud jsou v matici LZ řádky, det. matice je roven nule, zde si ale nejsem jistý, zda-li to platí pokaždé

Determinanty sa daju robit len pre stvorcove matice. Cize toto sa da pouzit vtedy, ak je pocet vektorov rovnaky ako dimenzia. (V tomto pripade mas 3 vektory v R^3, cize to je jedna moznost ako to riesit. (Ale determinanty sa tiez daju pocitat pomocou riadkovych uprav, pri vacsich rozmeroch je to podla mna asi najrychlejsi postup, takze medzi tymi 2 postupmi nie je az taky velky rozdie.)

#3 28. 10. 2011 13:27

kompik
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

deathMaster napsal(a):

Este sa vratim, k tomu, co si pisal. To co som vyznacil boldom je nespravne zdovodnenie. (Predtym som si to nevsimol, neprecital som si tvoj post poriadne.)
Ak by bol tvoj argument srpavny, tak by tieto vetktory boli tiez nezavisle:
(1,2,3),(1,0,3),(1,1,3)
Ale vieme dostat:
(1,2,3)+(1,0,3)-2*(1,1,3)=(0,0,0),
takze tieto vektory su zavisle.

#4 28. 10. 2011 13:41 — Editoval ((:-)) (28. 10. 2011 16:00)

((:-))
Dana
Reputace:   285 

↑ deathMaster:

Iná možnosť (z definície lineárnej nezávislosti vektorov):

Vektory sú lineárne nezávislé  vtedy, ak  v prípade, že urobíš ich lineárnu kombináciu,  tá sa rovná nulovému vektoru iba pre nulové koeficienty:

$a(1;2;3)+b(-2;0;4)+c(1;1;1) = (0;0;0)$,

$a-2b+c=0$

$2a+0b+c=0$

$3a+4b+c=0$

Teda ak táto sústava má jediné riešenie, a to  a=0, b=0, c=0

#5 28. 10. 2011 13:50

deathMaster
Zelenáč
Reputace:   

kompik napsal(a):

deathMaster napsal(a):

Este sa vratim, k tomu, co si pisal. To co som vyznacil boldom je nespravne zdovodnenie. (Predtym som si to nevsimol, neprecital som si tvoj post poriadne.)
Ak by bol tvoj argument srpavny, tak by tieto vetktory boli tiez nezavisle:
(1,2,3),(1,0,3),(1,1,3)
Ale vieme dostat:
(1,2,3)+(1,0,3)-2*(1,1,3)=(0,0,0),
takze tieto vektory su zavisle.

áha, tohle mi ušlo, dík za upozornění :)

Každopádně taky dík za objasnění, moc mi to pomohlo

Zápatí