Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdar potřeboval bych pomoc s tímdle příkladem, abych se měl čeho chytit :)
Určete, které z následujících vektorů generují vektorový prostor R3 u1(2,-1,3), u2(4,1,2), u3(8,-1,8)
Nějak nevím kde začít, díkes za pomoc

↑ verbucha:
Ahoj,
víš, co to znamená, že nějaká množina generuje nějaký vektorový prostor?
↑ OiBobik:
V tom si právě nejsem vůbec jistej...
Když třeba počítám jestli tvoří bázi R3 tak si jednoduše vyřeším matici a z ní všechno to vidím a myslím si, že bych z toho měl vidět i tu generaci, ale nevím jak...
1 0 0 1 0 0 1 0 0
2 2 0 0 2 0 0 2 0
3 3 3 0 3 3 0 0 6
vidím, že není LN a proto tvoří báziR3, ale ještě bych měl zjistit pro jistotu jeslti generuje :/
↑ pf:
takže pokud to chápu správně na generaci vektorového prostoru stačí ověřit lineání závislost vektorů a hotovo?
tedy:
2 -1 3 2 -1 3
4 1 2 0 3 -4
8 -1 8 0 3 -4 tedy vidím, že řádky jsou svými násobky a tedy LZ tím pádem negenerují vektorový prostor R3, ok?

↑ verbucha:
To ne...
Takto lze definovat množinu generátorů (příp. přejít na lineární obal, pokud nevíš)
Co je podstatné, je, že elementárními transformacemi se lineární obal množiny vektorů nemění. Tedy pokud dostaneš skupinu vektorů a chceš ověřit, že generují nějaký VP, snažíš se tu skupinu vektorů el. transformacemi převést na něco, o čem jistě víš, že generuje onen VP - v Případě R^3 je to typicky kanonická báze.
Kdybych dostal stejnou úlohu se čtveřicí vektorů
, pak je evidentní, že tato množina je lineárně závislá, ale generuje R^3 (dokonce každé 3 vektory z ní generují R^3). Tedy nemůže mě obecně zajímat právě lineární nezávislost.
Proč nám zde stačí LN vektorů z R^3 je z toho důvodu, že jsou tři. Tedy jso-li LN, dimenze VP jimi generovaného je (dle def.) 3, přičemž lze nahlédnout, že to znamená, že
. Naopak jsou li LZ, pak
a zřejmě uvažované vektory prostor R^3 negenerují.
↑ OiBobik:
Děkuji, že jsi to trochu rozepsal, aby to bylo pochypitelnější ;)
Rekapitulace jestli to dobře chápu
1. Pokud je mám třeba vektroy u,v,z a vektorový prostor R3, nebo vektory t.u,v,z, a vektorový prostor R4 tak stačí ověřit LZ a LN, abych zjistil, zda generují.
2.Pokud mám třeba vektory t(1.2.6), u(3.4.1), v(4.3.1.), z(3.3.1) a zjištují zda generují R3 tak jsem pořád docela tracen :/ Proto poslední prosba, nešlo by ještě rozepsat jak zjistíš, že právě tyto vektory generují vektor R3?
Díkes

OiBobik napsal(a):
Co je podstatné, je, že elementárními transformacemi se lineární obal množiny vektorů nemění. Tedy pokud dostaneš skupinu vektorů a chceš ověřit, že generují nějaký VP, snažíš se tu skupinu vektorů el. transformacemi převést na něco, o čem jistě víš, že generuje onen VP - v Případě R^3 je to typicky kanonická báze.
Stránky: 1