Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim,
mohl by mi prosím někdo poradit jak vypočítat tyto limity funkcí:
1) lim(x -> +nekonečnu) z (ln(1+e^x)) / x ,,a to same jen když n jde k -nekonečnu
Upravila Jelena: zbytek úloh prosím do samostatného tématu - viz pravidla. Děkuji.
Zdravím,
navrhuji dle pravidel v tématu začit rozebírat pouze jednu úlohu (přepsala jsem a upravila 1. zadání) - pokud bez LH, potom se pokusíme aplikovat užitečné vzorce z Rychlokurzu (děkuji autorovi s kolektivem)
1a) pro +nekonečno jsem ještě nic nevymyslela - upraveno - trochu vymyslela 
1b) pro -nekonečno se mi zdá použitelné: 
Úlohu administrativní síly jsem splnila (a Lukáš (zh) poobědvá :-), hodně zdaru v rozboru přeji.

Díky za upravu a tipy :)
Teď se chvili budu hloupě ptát (celkem v tomdle plavu).
1.a) zatim sem nevymylsle jak to upravit
1.b) když si to rozšířim pomocí "chytré" jedničky, tak můžu brát že mi zruší ten logaritmus a pak už jen pomocí vytknutí z čitatele si upravim ten výraz že chci vypočítat limitu z což je 0?, nebo postupuji špatně

aha, díky:
u toho 1a) mužu již brát, že je a je tedy celá ta limita je 1?
↑ ShadyDrob_cz:
není za co, také mi to tak vyšlo.
Podařilo se rozepsat limitu druhé části:
"slušně" - podrobně? Děkuji.

:),, nějak moc sem nepochopil ten dotaz :D, ale jestli myslíš jak si mi to rozepsala ty, tak to je hodně dobré, já to už pak nějak vidim z toho :D, že mi v tom log de vše k nule
↑ ShadyDrob_cz:
myslím, zda jsi se zaměřil na limitu úplně vnitřní funkce, kde je jeden z užitečných vzorců, potom na limitu vnitřní funkce pro log(...) atd.

no já beru že, (1+1/e^x)^(e^x) je e, podle e,, pak že e/(x*e^x) je 0, a log z 0 je nedefinovany, tak to beru jako 0 .... a nebo sem prisel omylem na vysledek :D
↑ ShadyDrob_cz:
"je e" - dobře, potom ale e^0=1, log(1)=0. V pořádku? Děkuji.

Aha, takže jak sem myslel, vycucal jsem výsledek z mejch představ., takhle to vidím vše v pořádku :), mnohokrát děkuji za trpělivost se mnou

Hezký podvečer přeji,
úloha byla vyřešena, přidám trochu vlastních myšlenek, pokud by je měl někdo náladu číst. Budu řešit jen alternativu x -> infty.
Zcela selsky už na začátku vidíme výsledek, protože
se nám příliš lišit od e^x nebude, pokud budeme x více a více hnát k nekonečnu. Čitatel tedy bude vesměs log(e^x), tedy x. A x je ve jmenovateli, takže to celé půjde do jedničky.
Matematicky jednoduše
Pro x větší než [...] platí
Limita toho levého je jednička, limita toho pravého je následující:
Paráda, dva policajti, hotovo.
Matematicky vlastně taky jednoduše
Vytkneme e^x v logaritmu, roztrhneme na dva logaritmy a dostáváme
A my víme, že ten logaritmus se chová zhruba jako (1/e^x), takže přes pár aritmetik dostaneme 1 + lim (1/(e^x x)), což je zase jednička.
---
Snad jsem se někde neupsal.
Hezký zbytek večera přeji.
↑ Ondřej:
:-) děkuji, máš naprostou pravdu - 2. pozoruhodnou limitu jsem za každou cenu vnucovat nemusela, stejného výsledku bychom dosáhli i jen s
pro 2. část.
Ale zas oceň - 2x v jednom tématu byl citát na dílo s kolektivem. Už byste mohli doplnit nějak výrazně - kdo si má pamatovat, že do okna hledat napíší "Rychlokurz". Děkuji a zdravím :-)