Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Stýv:no použil som v dvojke to podielove kriterium a dostal som sa po
a teraz neveim ako dalej ci pouzit odmocninove, alebo uz o tomto viem nieco povedat.
jaj sakra ta trojka mala byt cela zatvorka na 1/n :D zdalo sa mi to cudne ale ...
zelo napsal(a):
a co s tym faktorialom ?
Co sa tyka vypoctu tejto limity, tak toto by mohla byt zaujimava linka: http://math.stackexchange.com/questions … f-n-sqrtnn
Ale asi lepsie bude robit to cez podielove kriterium, ako to navrhol Styv.
↑ zelo: teď už neřešíš konvergenc iřady, ale limitu posloupnosti, takže na odmocninový kriterium zapomeň. naopak si vzpomeň na podobnou limitu s vedoucí na exponencielu (n v čitateli rozepiš jako n+1-1 a vyděl n+1)...
↑ zelo:
Zdravím, v tom se asi sám nevyznáš, když budeš dávat celou sbírku do jednoho příspěvku (a těžko se dostane vhodných rad). Zde máme velmi pěkné souborné dílo kolegů i včetně algoritmu (od Olina), všem děkuji.
zelo napsal(a):
nepoužil jsi doporučení ↑ Stýv::
teď už neřešíš konvergenc iřady, ale limitu posloupnosti, takže na odmocninový kriterium zapomeň. naopak si vzpomeň na podobnou limitu s vedoucí na exponencielu (n v čitateli rozepiš jako n+1-1 a vyděl n+1)...
a to se nevyplatilo, tak to zde dodiskutuj s kolegy a až potom zbytek. Děkuji.
Také prosím o použití interpunkce ve větách - můžeš dle vzoru kolegy Stýva.
Neviem to tak rozpísať ako mi poradil stýv keby to prepíšem na 2*(n+1)^n tak v čitateli musím ešte niečo odčítať ale neviem čo.
resp. dal som si
keby v menovateli je len n tak to viem rozpisať na 1/e ale je tam n+1 tak este tam musim nejako vyrobit n ?
//hmm a teraz som z wolframu zistil ze limita [1-1/(n+1)]^n je 1/e tak teraz uz fakt neviem
↑ zelo:
jednu úlohu do tématu jsme si dali do pravidel - z důvodu přehlednosti. Samozřejmě můžeš sem umístit náhled na více úloh, aby bylo jasné, jaká obtížnost, nebo jaký materiál doporučit, ale v tématu je lepší řešit jen jednu úlohu. Snad to takový problém pro Tebe nebude. Děkuji.
Ano, tato úprava je již v pořádku. Já používám takovou úpravu, tedy bych provedla:
použití zdůvodněno zde :-)
↑ zelo:
není za co, mně to také řekl(a) někdo jiná. Jinak - až budeš příště tak důrazně editovat, tak je lepší všechno, co bylo navíc, jen umístit do hide (1. škoda již naTeXovaných zápisů, 2. teď mé komentáře působí, jako bych trpěla poruchou osobnosti a neodolatelnou touhou někoho vychovávat).
Až budeš tvořit své další téma, tak si jen uvaž, aby pro odpovídajícího (a následně i pro Tebe) to bylo pohodlné a přehledné. Lze toto téma považovat za vyřešené?
Děkuji a zdar přeji.
↑ zelo:
Zakládej si, prosím, nové téma, tak Tebe nikdo nenajde. Mně by takové zadání smysl nedávalo. Pokud výsledek, jak uvádíš, tak, tak bych viděla 
jak zakomponovat faktoriály, to teď nevím, ovšem
. Potom bych nedávala do jmenovatele 2. mocninu faktoriálu. Tvůj rozpis na součin by odpovídal
Úplně nejlepší bude, pokud se zeptáš přímo autora (pokud je to vaše interní sbírka) nebo učitele. Případně sem dej, prosím scan, co tam je.
A už prosím zakládej nové téma, ať se o Tebe stará i někdo jiný, děkuji :-)