Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 10. 2011 19:04

Martinka007
Zelenáč
Reputace:   

Srážecí reakce

Dobrý den,

nevím si rady s jedním příkladem:

Zdůvodněte použitý indikátor. a vysvětlete proc se pri titraci sráží nejprve AgCl
(Ks=1,6.10-10), když jeho soucin rozpustnosti je vetší než soucin rozpustnosti Ag2CrO4
(Ks=4.10-12)?

Napsal jsem si, jak bude chemická rovnice vypadat. Idikátor jsem snad dobře zdůvodnila, bohužel nerozumím tomu, proč se nejdříve sráží AgCl, když má součin rozpustnosti větší?

AgNO3 + NaCl <-> AgCl + NaNO3
2Ag+CrO4<->Ag2CrO4
Indikátor K2CrO4 pri srazecich reakcich tvori tesne za bodem ekvivalence s prvnim prebytkem titracniho cinidla barevnou slouceninu=>stanoveni bodu ekvivalence pri titraci.

Děkuji mnohokrát

#2 30. 10. 2011 08:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Srážecí reakce

Zdravím,

začala jsem včera psát odpověď, ale nemám ráda, když nejsem si úplně jistá nebo když začnu uvažovat déle, než je zdravo :-), tak jsem toho nechala. Obdobnou otázku jsme řešili v tomto tématu - srážení začne, až skutečný součin rozpustnosti (vypočteno z koncentrací v roztoku) překročí hraniční hodnotu Ks z tabulky (pro danou sloučeninu). Zkus v tomto směru provést výpočty, zda to potvrdí.

Předpokládám, že materiálů máš dost, případně pohledej si srážecí titrace, argentometrie, Mohrova metoda. Ať se podaří.

Zápatí