Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
nevím si rady s jedním příkladem:
Zdůvodněte použitý indikátor. a vysvětlete proc se pri titraci sráží nejprve AgCl
(Ks=1,6.10-10), když jeho soucin rozpustnosti je vetší než soucin rozpustnosti Ag2CrO4
(Ks=4.10-12)?
Napsal jsem si, jak bude chemická rovnice vypadat. Idikátor jsem snad dobře zdůvodnila, bohužel nerozumím tomu, proč se nejdříve sráží AgCl, když má součin rozpustnosti větší?
AgNO3 + NaCl <-> AgCl + NaNO3
2Ag+CrO4<->Ag2CrO4
Indikátor K2CrO4 pri srazecich reakcich tvori tesne za bodem ekvivalence s prvnim prebytkem titracniho cinidla barevnou slouceninu=>stanoveni bodu ekvivalence pri titraci.
Děkuji mnohokrát
Zdravím,
začala jsem včera psát odpověď, ale nemám ráda, když nejsem si úplně jistá nebo když začnu uvažovat déle, než je zdravo :-), tak jsem toho nechala. Obdobnou otázku jsme řešili v tomto tématu - srážení začne, až skutečný součin rozpustnosti (vypočteno z koncentrací v roztoku) překročí hraniční hodnotu Ks z tabulky (pro danou sloučeninu). Zkus v tomto směru provést výpočty, zda to potvrdí.
Předpokládám, že materiálů máš dost, případně pohledej si srážecí titrace, argentometrie, Mohrova metoda. Ať se podaří.