Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 10. 2011 19:04

Martinka007
Zelenáč
Reputace:   

Srážecí reakce

Dobrý den,

nevím si rady s jedním příkladem:

Zdůvodněte použitý indikátor. a vysvětlete proc se pri titraci sráží nejprve AgCl
(Ks=1,6.10-10), když jeho soucin rozpustnosti je vetší než soucin rozpustnosti Ag2CrO4
(Ks=4.10-12)?

Napsal jsem si, jak bude chemická rovnice vypadat. Idikátor jsem snad dobře zdůvodnila, bohužel nerozumím tomu, proč se nejdříve sráží AgCl, když má součin rozpustnosti větší?

AgNO3 + NaCl <-> AgCl + NaNO3
2Ag+CrO4<->Ag2CrO4
Indikátor K2CrO4 pri srazecich reakcich tvori tesne za bodem ekvivalence s prvnim prebytkem titracniho cinidla barevnou slouceninu=>stanoveni bodu ekvivalence pri titraci.

Děkuji mnohokrát

#2 30. 10. 2011 08:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Srážecí reakce

Zdravím,

začala jsem včera psát odpověď, ale nemám ráda, když nejsem si úplně jistá nebo když začnu uvažovat déle, než je zdravo :-), tak jsem toho nechala. Obdobnou otázku jsme řešili v tomto tématu - srážení začne, až skutečný součin rozpustnosti (vypočteno z koncentrací v roztoku) překročí hraniční hodnotu Ks z tabulky (pro danou sloučeninu). Zkus v tomto směru provést výpočty, zda to potvrdí.

Předpokládám, že materiálů máš dost, případně pohledej si srážecí titrace, argentometrie, Mohrova metoda. Ať se podaří.

Zápatí