Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
Dobrý den,
vím, že jeden příklad na téma, ale k tomu b mám jen malý dotaz, tak to snad nebude vadit :)
Dvě tělesové uhlopříčky se půlí, že ano? Takže to pak mohu vypočítat prostě podle nějaké goniometrické funkce?(záhada, že mi to nevychází) v sešitě máme užitou kosinovu větu, což mi přijde zbytečně zdlouhavé, jen nevím, jestli špatně uvažuju už od začátku a takhle to řešit nemůžu :)
k tomu c)
Tady opravdu moc netuším, udělal jsem si stěnovou uhlopříčku AF a tělesovou HB ...Jsou to mimoběžky, že? Takže musím nějak najít rovnoběžku s některou z nich a posunout ji, aby protla tu druhou... To se mi ale nedaří hm, nějaký tip? :)
Díky moc za pomoc :o)
Hezký den,
F.M.

↑ FlyingMonkey:
B) Je pravda, že někdy existují kratší postupy než kosinova věta, ale tato věta je takový univerzální postup na podobné příklady... já osobně ho mám ráda :-)
Jaký je tvůj postup, který ti nevychází?
C) A což tahle si zvolit takové úhlopříčky, které mají společný jeden bod? Například AF a AG. Délky obou lze jednoduše spočítat, též délka FG je jasná... potom už jen dosazení do kosinové věty a máš to.

Díky za rychlou reakci Aquabelllo :))
Jinak to b)
řekl jsem si, že když půlí, tak to bude muset být:
a pro tělesové AG a EC jsem pak počítal úhel u vrcholu S v trojúhelníku ASC, který mi vznikl, přepona tam je 
pak jsem to dosadil do cos normálně, ale nevyšlo ... Asi tam bude nějaká špatná úvaha, že? :)
Problém je, že si tu kosinovu větu pořádně nepamatuju, radši bych na ten výsledek přišel jinak...
- P.S až v průběhu psaní mi došlo, co dělám špatně, cos/sinus/tg/cotg není tímhle způsobem definovaný v jiném než pravoúhlem trojúhelniku, že? Tím myslím to přilehlá/přeponě atd.
c) díky :)
Takže v obou případech budu muset využít kosinovu větu :)...
↑ FlyingMonkey:
Trojúhelník
je rovnoramenný a tady je asi skutečně nejjednodušší použít kosinovou větu.
Můžeš to udělat i jinak, např. v červeném trojúhelníku je
jenže tady nemáš tabulkovou hodnotu a musíš použít kalkulačku. Když máš
, pak

Zdenek1 díky za pomoc :)
teď jsem se to pokusil vyřešit pomocí té kosínové věty, ale pořád mi to nechce vyjít, zkontrolujete mi prosím někdo průběh?
po úpravách:
pak odečtu od 180°
Jinak díky za nástin i jiného řešení, přijde vhod, dobrý nápad! :)
Pardon, přehlídl jsem se ve výsledcích, měl bych to mít správně :)
Ještě jednou díky za pomoc :o)
hezký den,
F.M.

↑ FlyingMonkey:
- takže na levé straně nemá být odmocnina ze dvou
↑ FlyingMonkey:
Ani v c) sa nemusí použiť kosínusová veta.
Ako radí Aquabellla, dá sa nájsť spoločný bod u telesovej a stenovej uhlopriečky, napríklad:

↑ ((:-)):
Díky moc!
Chytrý :)
Můžu se ještě zeptat, ve výsledcích je jednou tento výsledek a pak 90° ...
Přemýšlím, jak by musely uhlopříčky (jedna stěnová a jedna tělesová) vypadat, aby svíraly 90°?
To snad ani dost dobře nejde, ne?
Nepřepsali se třeba jen? :))
Můžu si na tom hlavu vylámat :) Díky za pomoc!