Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ve fyzice jsme začali opakovat Speciální teorii relativity. Tam se při rychlostech blížících se světlu počítá Lorenztův faktor:
V několika příkladech vyšly známé hodnoty pro goniometrické funkce (
,
).
Zadání je typu: raketa letí rychlostí 0,5c... spočítejte XYZ. Mně nyní jde jenom o ten Lorentzův faktor.
Když spočítám arcus sinus z 0,5 a potom z tohoto výsledku spočítám cosinus (funguje to i opačně - arcus cosinus a potom sinus), tak to vyjde úplně stejně, jako kdybych to počítal podle vzorečku s odmocninou.
Jestli mě někdo pochopil, mohli byste mi vysvětlit (případně matematicky dokázat), proč to tak je?
↑ ondrej.svec:
Jak sis toho všimnul? Nudil ses ve škole a dělal kraviny na kalkulačce, nebo to nějak vidíš?
Ty vlastně měříš rychlost v jednotkách c, takže ten Lorentzův faktor při tvém značení vypadá takhle:
(x značí rychlost měřenou v násobcích c). Výpočet co navrhuješ vypadá takhle:
. Takže jde o to porovnat tyhle dvě funkce. Zkusil jsem je obě zderivovat a zjistil, že
(pro všechny přípustné hodnoty x). Tudíž ty funkce se mohou lišit maximálně o konstantu. Ale protože
, musí být obě funkce (na svém definičním oboru) totožné.
Tolik matematický důkaz, a ještě s použitím derivací, které jste možná ještě nebrali. Určitě to bude mít nějaký snadno vysvětlitelný fyzikální důvod, Lorentzův faktor je v zásadě odvozen geometricky, takže to náhoda určitě není. Bohužel ale mám dost mizernou představivost, a ten důvod nevidím. Ale pokud někdo další ano (pohybuje se tu pokud vím i teoretický fyzik), rád se poučím. Jinak se někdy podívám do Feynmana jak to odvození přesně vypadá, a něco mně třeba napadne. Z fleku to nevím.
LukasM napsal(a):
↑ ondrej.svec:
Jak sis toho všimnul? Nudil ses ve škole a dělal kraviny na kalkulačce, nebo to nějak vidíš?
V jednom příkladě jsme měli zadanou rychlost 0,5c a výsledek byl sqrt(3)/2, takže mě to tak nějak problesklo hlavou a jenom jsem to jednou vyzkoušel na kalkulačce.
LukasM napsal(a):
↑ ondrej.svec:
Zkusil jsem je obě zderivovat a zjistil, že(pro všechny přípustné hodnoty x). Tudíž ty funkce se mohou lišit maximálně o konstantu. Ale protože
, musí být obě funkce (na svém definičním oboru) totožné.
Derivace nyní probíráme, asi na ně ještě nejsem dost zaběhnutý. Mohl by jsi mi ukázat, jak se derivuje funkce s arccos?
LukasM napsal(a):
↑ ondrej.svec:
Tolik matematický důkaz, a ještě s použitím derivací, které jste možná ještě nebrali. Určitě to bude mít nějaký snadno vysvětlitelný fyzikální důvod, Lorentzův faktor je v zásadě odvozen geometricky, takže to náhoda určitě není. Bohužel ale mám dost mizernou představivost, a ten důvod nevidím. Ale pokud někdo další ano (pohybuje se tu pokud vím i teoretický fyzik), rád se poučím. Jinak se někdy podívám do Feynmana jak to odvození přesně vypadá, a něco mně třeba napadne. Z fleku to nevím.
Na wikipedii jsem se díval na graf Lorentzova faktoru, něco mi připomíná, i když trochu vzdáleně, jenom teda nevím co.
↑ ondrej.svec:
rovnost těch funkcí (pro přípustné hodnoty x) je vcelku triviální
platí 
takže 
a protože
a
jsou navzájem inverzní funkce, je 
a tak 
to nemá s fyzikou nic co dělat
↑ ondrej.svec:
Zdeňkův důkaz rovnosti je lepší než můj, na střední škole bez problémů proveditelný. Mně napadlo první to co jsem napsal (je to trochu vidět, tak jsem to zkusil), a dál jsem to neřešil.
Pokud ale stejně toužíš po tom vidět jak se derivuje arcsin, tak je to jednoduché - já si tu derivaci totiž pamatuju, viz třeba anglická wikipedie. Pak se to derivuje normálně jako složená funkce, přičemž využiješ toho samého co Zdeněk, totiž že
.