Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2011 21:44

ondrej.svec
Zelenáč
Reputace:   

Lorentzův faktor trochu jinak

Ve fyzice jsme začali opakovat Speciální teorii relativity. Tam se při rychlostech blížících se světlu počítá Lorenztův faktor:

$\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}$

V několika příkladech vyšly známé hodnoty pro goniometrické funkce ($\frac{\sqrt{3}}{2}$, $\frac{1}{2}$).

Zadání je typu: raketa letí rychlostí 0,5c... spočítejte XYZ. Mně nyní jde jenom o ten Lorentzův faktor.

Když spočítám arcus sinus z 0,5 a potom z tohoto výsledku spočítám cosinus (funguje to i opačně - arcus cosinus a potom sinus), tak to vyjde úplně stejně, jako kdybych to počítal podle vzorečku s odmocninou.

Jestli mě někdo pochopil, mohli byste mi vysvětlit (případně matematicky dokázat), proč to tak je?

#2 01. 11. 2011 23:24 — Editoval LukasM (01. 11. 2011 23:25)

LukasM
Reputace:   193 

Re: Lorentzův faktor trochu jinak

↑ ondrej.svec:
Jak sis toho všimnul? Nudil ses ve škole a dělal kraviny na kalkulačce, nebo to nějak vidíš?

Ty vlastně měříš rychlost v jednotkách c, takže ten Lorentzův faktor při tvém značení vypadá takhle: $f(x)=\sqrt{1-x^2}$ (x značí rychlost měřenou v násobcích c). Výpočet co navrhuješ vypadá takhle: $g(x)=\cos{(\arcsin{x})}$. Takže jde o to porovnat tyhle dvě funkce. Zkusil jsem je obě zderivovat a zjistil, že $f'(x)=g'(x)$ (pro všechny přípustné hodnoty x). Tudíž ty funkce se mohou lišit maximálně o konstantu. Ale protože $f(0)=g(0)$, musí být obě funkce (na svém definičním oboru) totožné.

Tolik matematický důkaz, a ještě s použitím derivací, které jste možná ještě nebrali. Určitě to bude mít nějaký snadno vysvětlitelný fyzikální důvod, Lorentzův faktor je v zásadě odvozen geometricky, takže to náhoda určitě není. Bohužel ale mám dost mizernou představivost, a ten důvod nevidím. Ale pokud někdo další ano (pohybuje se tu pokud vím i teoretický fyzik), rád se poučím. Jinak se někdy podívám do Feynmana jak to odvození přesně vypadá, a něco mně třeba napadne. Z fleku to nevím.

#3 02. 11. 2011 12:07

ondrej.svec
Zelenáč
Reputace:   

LukasM napsal(a):

↑ ondrej.svec:
Jak sis toho všimnul? Nudil ses ve škole a dělal kraviny na kalkulačce, nebo to nějak vidíš?

V jednom příkladě jsme měli zadanou rychlost 0,5c a výsledek byl sqrt(3)/2, takže mě to tak nějak problesklo hlavou a jenom jsem to jednou vyzkoušel na kalkulačce.

LukasM napsal(a):

↑ ondrej.svec:
Zkusil jsem je obě zderivovat a zjistil, že $f'(x)=g'(x)$ (pro všechny přípustné hodnoty x). Tudíž ty funkce se mohou lišit maximálně o konstantu. Ale protože $f(0)=g(0)$, musí být obě funkce (na svém definičním oboru) totožné.

Derivace nyní probíráme, asi na ně ještě nejsem dost zaběhnutý. Mohl by jsi mi ukázat, jak se derivuje funkce s arccos?

LukasM napsal(a):

↑ ondrej.svec:
Tolik matematický důkaz, a ještě s použitím derivací, které jste možná ještě nebrali. Určitě to bude mít nějaký snadno vysvětlitelný fyzikální důvod, Lorentzův faktor je v zásadě odvozen geometricky, takže to náhoda určitě není. Bohužel ale mám dost mizernou představivost, a ten důvod nevidím. Ale pokud někdo další ano (pohybuje se tu pokud vím i teoretický fyzik), rád se poučím. Jinak se někdy podívám do Feynmana jak to odvození přesně vypadá, a něco mně třeba napadne. Z fleku to nevím.

Na wikipedii jsem se díval na graf Lorentzova faktoru, něco mi připomíná, i když trochu vzdáleně, jenom teda nevím co.

#4 02. 11. 2011 12:41

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ ondrej.svec:
rovnost těch funkcí (pro přípustné hodnoty x) je vcelku triviální

platí $\cos\alpha=\sqrt{1-\sin^2\alpha}$
takže $\cos(\arcsin x)=\sqrt{1-\sin^2(\arcsin x)}$

a protože $\sin x$ a $\arcsin x$ jsou navzájem inverzní funkce, je $\sin(\arcsin x)=x$
a tak $\cos(\arcsin x)=\sqrt{1-\sin^2(\arcsin x)}=\sqrt{1-x^2}$

to nemá s fyzikou nic co dělat

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 02. 11. 2011 14:26

LukasM
Reputace:   193 

↑ ondrej.svec:
Zdeňkův důkaz rovnosti je lepší než můj, na střední škole bez problémů proveditelný. Mně napadlo první to co jsem napsal (je to trochu vidět, tak jsem to zkusil), a dál jsem to neřešil.

Pokud ale stejně toužíš po tom vidět jak se derivuje arcsin, tak je to jednoduché - já si tu derivaci totiž pamatuju, viz třeba anglická wikipedie. Pak se to derivuje normálně jako složená funkce, přičemž využiješ toho samého co Zdeněk, totiž že $\sin(\arcsin x)=x$.

Zápatí