Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 11. 2011 00:15 — Editoval Azeret (06. 11. 2011 00:59)

Azeret
Reputace:   

Objem tělesa (Lebesguegův integrál)

Ahoj,
snažím se vyřešit tento příklad:
Spočtěte objem tělesa omezeného následujícími plochami: $z=0$, $z=xy$, $x+y+z = 1$.
Tím je tedy dána množina $\Omega$ a objem je roven
V = $\int_{\Omega} \mathrm{d}x \mathrm{d}y \mathrm{d}z$.

Přepsala jsem si tento integrál podle Fubiniho věty
$\int_{0}^{1}\left(\int_{0}^{1-y} \left( \int_{0}^{\frac{y-y^2}{1+y}} 1  \mathrm{d}z \right)  \mathrm{d}x \right)  \mathrm{d}y $.

Meze pro podstavu jsem určila dosazením $z=0$. Mez pro osu $z$ vyjádřením průsečníce $z=xy$, $x+y+z = 1$ na
$y$ a $z$. Do integračních mezí nezahrnuji hranice - aby nebyl problém s dělením nulout, to by mělo jít zanedbat jako
množina míry nula - na přednášce jsme v teorii takto daleko nedošli, tak doufám, že to tak je . . .  (bohužel máme počítání
napřed před teorií)

Výsledný integrál mi vychází dvakrát větší, než je uvedeno ve výsledkách.
Nevidíte tam prosím někdo chybu?

pi = 3

• (téma jako vyřešené označil(a) Azeret)

#2 07. 11. 2011 10:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Objem tělesa (Lebesguegův integrál)

Zdravím,

včera jsem se dívala na Tebou vytvořené meze a mám takový pocit že dosazením jsi vytvořila stopu 3D plochy v rovině yOz (a zároveň společné body plochy xy a roviny x+y+z=1), ale přišla jsi tak o horní omezující plochu pro z (tedy pro úplně vnitřní integrál po dz bych viděla horní mez xy).

Nevím, co vidí kolegové, děkuji.

#3 07. 11. 2011 11:44

Azeret
Reputace:   

↑ jelena:
Díky za odpoveď,

a moc tomu, co píšeš nerozumím :(. Stopa 3D plochy v rovině yOz - vůbec nevím, co si podtím představit.
(celou situaci mám nakreslenou v gnuplotu http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-11/62277_int.png )
Můžeš prosím nějak popsat, co jsem tedy přesně vyjádřila?
Snažila jsem se popsat průsečnici ploch xy a 1-x-y - alespon podle obrazku mi prijde, ze prave to urcuje meze na ose z.

Prijde mi, ze pokud bych jako mez brala pouze xy, nic mi nebrani v tom aby z=1 (protoze x i y nabyvaji hodnot (0,1) ),
ale ze tam to omezeni roviny 1-x-y bude chybet.

Mam pomerne dlouhe vedeni, tak pokud pisu nejakou uplnou blbost, tak se omlouvam.

pi = 3

#4 07. 11. 2011 12:53

jelena
Jelena

Azeret napsal(a):

Mam pomerne dlouhe vedeni...

tak to jsme schopný tým - já zas trpím zkraty (pokud se mi myšlenka zasekne, už to neodsekne nikdo :-) Budeme doufat, že některý drsný se přestane utápět ve vzpomínkách, co se kde řešilo a dojde nás zachránit (jak již prokázal)

Podle mne z=f(y) se nachází v yOz (ale z vyjádření mi to neplyne). Tedy:

1) co jsi vyjádřila, když jsi dosadila do roviny x=z/y?

Používáš trojnásobný integrál - věta 8.7 a musíme najít dvě plochy (z=f(x, y)) omezující těleso - podstava je jasná - je to rovina xOy, horní omezující (dívám se zleva - až do průniku z=xy a x+y+z=1 omezuje plocha z=xy, potom je řez a omezuje rovina x+y+z=1.

2) jak zapsat, že těleso křivkou průsečíku je rozděleno na dvě části - pod plochou xy a pod rovinou.

3) pomůže nám, když nejdřív vypočteme objem pravoúhlého čtyřstěnu, od kterého odečteme objem "nad xy" nebo nám pomůže změnit pořadí integrování a počítat objem pod rovinou a nad xy.

Nebo zbývá doufat, že tohoto tématu si někdo z kolegů všimne. Děkuji velice :-)

#5 07. 11. 2011 17:41

Azeret
Reputace:   

↑ jelena:

ad 1)
kdyby tam byla jen jedna rovina, pak by to bylo jasne, ale tady mam
z = xy
z = 1-x-y
a tak jsem si rekla, ze kdyz mam dve rovnice, pak si z nich proste urcim podminku pro z,
tedy x = z/y a dosadim do druhe, pak z = 1 -z/y-y (melo by byt podle me jedno, jestli vyjadrim
z jako fci y, nebo x - ale asi by to mela zkusit vypocitat, jestli tomu tak opravdu je).

a jestli z=f(y) implikuje to ze lezi v yOz, to nevim, mam ted trochu problem s tim, jak vyjadrit
krivku v prostoru - krivka by mela zaviset pouze na 2 parametrech. Nevím, ale jak jinak vyjádřit
rovnici průsečnice dvou rovin?

ad 2)
to bude asi kamen urazu celeho prikladu :)

ad 3)
asi by to slo nejak rozdelit a poodcitat, ale ja bych radeji nasla reseni, ktere pak budu moc aplikovat
i v pisemkach, kde gnuplot mit nebudu a vubec nebudu mit paru o tom jak to vypada :)

pi = 3

#6 07. 11. 2011 20:07

jelena
Jelena

↑ Azeret:

děkuji. Chybějící gnuplot bych jako problém neviděla - použila bych takovou prachovku a metodu hadru (vzhledem k tomu, co studuješ, je to doporučení nevhodné, omlouvám se).

Uvažovala jsem, jak rozdělit těleso na 2 části - jelikož podstavu máme v rovině xOy, potom Tvůj průmět průsečíku ploch do roviny yOz nepoužijeme, ale dosadím z=xy do x+y+z=1, tedy x+y+xy=1 a vyjádřím y=(1-x)/(1+x).

Tedy podstava se mí rozdělila na meze pro y: od 0 do (1-x)/(1+x) a od (1-x)/(1+x) do (1-x). Meze pro x jsou od 0 do 1. Budu počítat 2 trojnásobné integrály.

1) x od 0 do 1, y od 0 do (1-x)/(1+x), z od 0 do xy
2) x od 0 do 1, y od (1-x)/(1+x) do (1-x), z od 0 do (1-x-y)

Do integrálu už poskládáš: "od konce" dz, dy, dx. Dává Tobě takový přístup smysl? Případnou kritiku a opravdu odborný výklad bych přenechala do rukou někoho jiného - jste jiná třída, mně takový výklad nepřísluší - působilo by to směšně. 

Děkuji.

#7 07. 11. 2011 20:47

Azeret
Reputace:   

↑ jelena:

Jo takto by to určitě šlo - díky moc. Zkusím to spočítat, ale myslím, že výsledek bude určitě správně.

Ale moc by mi pomohlo, kdyby mi někdo vysvětlil, kde vlastně dělám chybu v mém postupu nahoře . . . díky .  . .

pi = 3

#8 07. 11. 2011 22:46

jelena
Jelena

Azeret napsal(a):

Ale moc by mi pomohlo, kdyby mi někdo vysvětlil, kde vlastně dělám chybu v mém postupu nahoře . . . díky .  . .

O to bych také moc poprosila :-)

-------------------------------------------------
Tvůj vypočtený průmět bychom asi mohli použit, pokud otočíme těleso o 90 stupňů (proti ručičkám), tedy úplně vnitřní integrál bude po dy (ze zadání plochy bychom tedy museli vyjádřit y=f(x, z)) a horní omezující bude rovina, dolní y=z/x. Snad tak. Ale nevysvětluje to podstatu metody (opakuji, na to slovník, ani drzost nemám, omlouvám se).

Měj se hezky.

#9 08. 11. 2011 11:37

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Azeret:

Ano, kolegyně ↑ jelena:, již tímo srdečně zdravím,  to vyřešila správně.

Tvůj postup v ↑ Azeret: je chybný v horní mezi vnitřního integrálu podle $z$.

Místo $\frac{y-y^2}{1+y}$ tam mělo být  $\min \{xy, 1-x-y\}$ ,  tedy

$V = \int_{0}^{1}\left(\int_{0}^{1-y} \left( \int_{0}^{\min \{xy, 1-x-z\}} 1  \mathrm{d}z \right)  \mathrm{d}x \right)  \mathrm{d}y = \\=\int_{0}^{1}\left(\int_{0}^{1-y}  \min \{xy, 1-x-y\}   \mathrm{d}x \right)  \mathrm{d}y = \\= \int_{0}^{1}\left(\int_{0}^{\frac{1-y}{1+y}}  xy  \mathrm{d}x +\int_{\frac{1-y}{1+y}}^{1-y}(1-x-y)  \mathrm{d}x   \right)  \mathrm{d}y = ...$ .

#10 08. 11. 2011 12:08

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

moc děkuji za pomoc a za ochotu, také srdečný pozdrav.

Jelena

#11 08. 11. 2011 20:55

Azeret
Reputace:   

↑ Rumburak:
No jasně, min z tech dvou ploch - to dává smysl :)

díky.

pi = 3

Zápatí