Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych poradit s výpočtem integrálu: 1/sqrt(4+x^2)
upravila jsem si to na tento tvar:http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2F2*1%2F%28sqrt%281%2Bx%5E2%2F4%29%29
a dál nevím jak,zkoušela jsem různý substituce, ale vzdycky jsem došla k tomuto: http://www.wolframalpha.com/input/?i=1% … 9*sqrty%29
a s tím nevím, co mám dělat...
nemáme to dělat přes sinh (ani to teda neumím)
Nemáte nějakou dobrou radu? :)
↑ ajucha:
Jedná se o Eulerovu substituci
Je to vzorec který se musí naučit, nebo osobně nevím jak bych to odvozoval.

Použijeme 1. eulerovu substituci - kvadratický člen je větší než nula
Znamínko volíme podle výhodnosti

Vyjádřili jsme x - dosadíme do integrálu
dx=\frac{a+t^2}{2t^2}dt
- nový diferenciál![kopírovat do textarea $\int\frac{dx}{\sqrt{x^2+a}}=\int\frac{\frac{a+t^2}{2t^2}dt}{\sqrt{[\frac{t^2-a}{2t}]^2+a}}=\int\frac{\frac{a+t^2}{2t^2}dt}{\sqrt{\frac{t^4-2t^2a+a^2}{4t^2}+a}}=\int\frac{\frac{a+t^2}{2t^2}dt}{\sqrt{\frac{t^4-2t^2a+a^2+4t^2a}{4t^2}}}=\nl \int\frac{\frac{a+t^2}{2t^2}dt}{\sqrt{\frac{t^4+2t^2a+a^2}{4t^2}}}=\int\frac{\frac{a+t^2}{2t^2}}{\frac{t^2+a}{2t}}dt=\int\frac{2t}{t^2+a}\frac{a+t^2}{2t^2}dt$](/mathtex/af/af987e066a62216e9e550540c81430a5.gif)
Takhle jsme se zbavili odmocniny, už to p;jde jednoduše :)
Děkuji Kolegovi za upozornění
↑ Alivendes:
když je čitatel derivací jmenovatele, tak se použije logaritmus.
šel by tento příklad také vypočítat jinak, než použitím euklidovy substituce? výklad euk. substituce jsem si nasla a chápu to podle ni, ale my jsem jí ve škole neměli...
↑ Alivendes:
Myslím, že máš špatně přepočítaný diferenciál
.
Správně by to mělo být
.
Pokud jde o jinou metodu, mělo by to ještě jít pomocí substituce goniometrickou funkcí (tangens), ale je to mnohem zdlouhavější.
↑ Jenda358:
Děkuju za kontrolu, trochu dýl jsem nederivoval :) Vážně to nejde nijak jednodušeji ?
↑ Alivendes:
Není zač. Bohužel neznám jinou metodu než Eulerovu substituci (nebo to, co jsem psal v minulém příspěvku). Nicméně Eulerova substituce je podle mě docela nenáročná metoda, takže na jejím použití nevidím nic špatného.
Jenda358 napsal(a):
Pokud jde o jinou metodu, mělo by to ještě jít pomocí substituce goniometrickou funkcí (tangens), ale je to mnohem zdlouhavější.
Ten tangens ovsem jenom pokud je
kladne. Bez ujmy na obecnosti muzu rict ze
(respektive z jakehokoliv
dokazu substituci tu plus nebo minus jednicku udelat) a potom to je bud vzorec s arkus(ko)tangensem, nebo se da udelat ta substituce
(pokud je
) a budeme pocitat integral