Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
jelikož mám udělat seminární práci do statistiky a přednášek bylo velmi málo, tak si nejsem vůbec jistá, co a jak...Získala jsem určitá data v tabulkách, ale je na nás co budeme počítat...Mohl by mi někdo poradit, co mám počítat?? (tabulky zašlu pro zájemce).
Díky moc
Zdravim, nejdrive je dobre se zamyslet , napr. co chces zjistit z tech dat .). Nic nepokazis, kdyz udelas exploracni analyzu, tj. prumer, smerodatna odchylka .), variacni koeficient a napr dulezite kvantily, a nejake ty grafy kolacove a histogramy.
↑ LV:
Zdravím,
takovým způsobem svůj problém se seminárkou nevyřešíš - chybí úplně základní orientace v pojmech a zřejmě nečteš ani zde umístěné odkazy (např. ohledně mediánu ze sudého/parného počtu prvků) . Dost podrobně a srozumitelně je to napsáno zde.
Jinak můžeš zkusit EXCEL-Analýza dat-Popisná statistika (+grafy, jak doporučuje kolega ↑ Johny: nebo si v nabídce vyhledej někoho, kdo doučí a zároveň zpracuje/vysvětlí, co zpracoval(a).
Zdar přeji.
↑ jelena:
Ale já jsem též napsala narovinu, že tomu naprosto nerozumím..A to, žs si přečtu odkazy naprosto nezajistí porozumění problematiky. Bohužel nemám čas na doučování..Proto jsme požádala o radu. Mě se nejlépe učí z příkladů, proto jsem dala tabulky a zeptala se na daný problém, kdyby mi to někdo rozebral třeba ten rozptyl, tak to rozhodně pochopím lépe.
↑ LV:
pokud je to (371+391)/2=381, potom ano - je to medián.
Jinak k tomu ostatnímu - poradila jsem, co jsem mohla, co považuji za vhodné, užitečné a také přiměřené ke Tvé situaci. Bohužel nemám možnost (a ani nevidím důvod) se tomu věnovat více, v odkazu na pdf jsou názorné a nenáročné výpočty všech potřebných základních charakteristik. Číst v sekci VŠ příspěvky, jak ničemu nerozumíte, nemáte čas atd. nepřidává moc elánu na místní působení.
Zdravím.
↑ jelena:
Samozřejmě jsem ráda, za jakýkoliv příspěvek, ale vysvětlím Vám to asi takto...Pokud na VŠ s humanitním zaměřením máte jeden semestr statistiku, tak hold ji musím nějak zvládnout...proto jsem napsala, že tomu nerozumím, jelikož tady ze sebe nebudu dělat matematického génia, napsala jsem to, aby se i tak ke mě přistupovalo, protože bych něškterým výrazům nemusela porozumět..Ano, pdf, cojste mi zaslala je skvělé, protože zde jsou i příklady s vysvětlením a to je fajn. Díky tomu jsem mohla udělat indexy atd.
Takže když se vrátím k tématu...Viz tabulky, udělala jsem aritmetickýprůměr, medián, indexy a poprosila bych o radu, co bych ještě mohla v tabulkách zjišťovat??v tomto typu tabulek..
↑ LV:
Chtěla bych se ještě optat, zda mohu dělat koeficient korelace u této tabulky, vyznačila jsem tam třeba rok 2007..
6e bych udělala průměry všech tří typů jídel za vydaná a uvařená jídla zvlášť...a pak vypočítala směrodatnou odchylku???Mohu to u tohoto typu tabulky udělat?Díky
↑ LV:
To je asi tak - pokud budeš mít smůlu s výběrem bakalářky, tak statistiku dostaneš do bakalářky, jako část výzkumu. Potom je dobré mít někoho, kdo už před zpracováním s Tebou projde Tvůj výzkum a navrhne výběr dat a zpracování.
Data, co jsi našla, jsou dost chudá, ale co jsi vybrala v tabulce v příspěvku 9 principiálně lze zpracovat na základní charakteristiky souboru a na indexy. Můžeš z toho udělat i sloupcové grafy. Z údajů za "snídaně, oběd, večeře" (jeden rok) si udělej koláčový graf.
Korelaci mezi počtem uvařených a vydaných obědů - jako cvičení samozřejmě můžeš.
Jinak do seminárky bych popsala typy dat a který typ jsi použila + zdůvodnění, jaké statistiky lze na takovém souboru porovnat. A když už mám možnost odborné konzultace s humanitním zaměřením - toto je OK? Děkuji.
ke mě