Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zadání: Najděte povrch tělesa, které vznikne rotací pravoúhleho rovnoramenného trojúhelníku s odvěsnami dlouhými 15cm podle jeho přepony.
ROTACE- Rozumím správně, že bude rotovat na místě, tedy průměr kružnice zůstane dolní stranou trojúhelníku, a ne zdvojnásoví se?
MOC NEROZUMIM- Dolní strana trojúhelníku bude tedy přepona- ten průměr podstavy kužele?

↑ Vladislav97:
Zkus si vzít svůj trojúhelník s ryskou. Přepona je ta nejdelší strana. Chytneš ho tedy za ty dva nejvíc špičaté rohy a zatočíš. I délky 15 cm odvěsen odpovídají. Pomůže?

↑ janca361: Zkoušel jsem to, už i různými způsoby. Ale zkus te to vypočítat (výsledek má vyjít 998,99 cm2), už jsem to zkoušel dávat mnohýn lidem, ale nepovedlo se jim to...

Troúhelník s ryskou ti měl naznačit toto:
Vznikne ti dva stejné kužely. Počítat se bude jen povrch pláště, bez podtavy.
Povrch pláště 1 kužele je:
, kde
je délka strany, která je zadaná a
je délka úsečka |CD|, kterou musíš vypočítat.
Trojúhelníky ACD a BCD jsou pravoúhlé rovnoramenné.
dopočítáš pomocí Pythagorovy věty. Zvládneš to?

↑ janca361:↑ janca361: Jenom plášt? Já myslel i podstavu...

↑ janca361: Strana AB mi vychází 21, 21 v tom případě BD je 10, 605 a pak mi vyjde, že CD je taky 10, 605. A pak když to dosadim, taky mi nevyjde 998,99 cm2.

↑ janca361: Každopádně děkuji moc a mám ještě jednu otázku: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=36781

↑ Vladislav97:
Není zač. Určitě se ti někdo ozve, já se jdu věnovat svému obědu ;)
Pokud to tady považuješ za vyřešené, označ to tak ve svém prvním příspěvku.