Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, chci se zeptat, jak postupně přijít na součin závorek výrazu:
. A NE LOGICKY.
Předem děkuji.

↑ Honzc: Nevim jak mam postupovat....Prosím pomoc....
↑ Vladislav97:
Nahradíš 
Tvoja rovnica potom bude 

a 
Miesto
píšeš vo Vietových vzťahoch
a výsledky potom vrátiš späť do x.

↑ Vladislav97:
Třeba tak, že budeš zkoušet, která čísla dávají dohromady takové výsledky, dají, je to tak nejednodušší, nebudou to žádná velká čísla.
Začala bych od součinu, pokud bude součet číselně stejný jen s jiným zanaménkem, změníš jen zaneménka.
To není moc velký výběr :)

↑ janca361: A když to budou složitější příklady, tak na to musejí být nějeaké metody, né?
↑ Vladislav97:
Áno - jednu neznámu vyjadríš z jednej rovnice a dosadíš do druhej.
Tá pôvodná úloha sa dá riešiť aj viacerými inými spôsobmi, napríklad urobíš náhradu ako som napísala a potom riešiš kvadratickú rovnicu
cez diskriminant.
Čísla, ktoré vyjdú pomôžu v rozklade na zátvorky...
Alebo sa dá
doplniť do úplného štvorca...
V škole ste si nič nehovorili?

↑ Vladislav97:
Vietovy vzorce jsou zjednodušením diskriminantu, takže pokud by si na ty čísla nepřišel, vypočítáš si diskriminant a výjdou ti stejná dvě čísla.

↑ ((:-)): To zatim neprobíráme, já se připravuju na zkoušky......

↑ Vladislav97: Takže když mi vyjde 2 a 7, tak jak to dosadim, aby mi vzniklo:
?
↑ Vladislav97:
Toto už je ten rozklad, čo hľadáš - dá sa ešte vyjadriť pomocou 4 zátvoriek, keď prvú aj druhú rozložíš podľa "vzorca" 
Nerozumiem, prečo počítaš úlohy, ktoré ste sa ešte neučili.
Vari na skúškach môžu byť úlohy z neprebratého učiva?
Tu sú materiály, z ktorých sa dá študovať...

↑ ((:-)):
Nevím, na jaké zkoušky se ↑ Vladislav97: připravuje. Příjímací zkoušky na SŠ (z 9. třídy)? prvně jsem si myslela, že na 6leté gymnázium (ze 7. třídy), ale nejsem si jistá, že se už braly lomené výrazy, povrchy a objemy těles a kvadaratické rovnice. Ale pravda máme tu nějaké RVP (rámcové vzdělávací programy), kdy škola má určeno co musí probrat a ne v jakém pořadí.
↑ Vladislav97:
Na jaké zkoušky se tedy připravuješ?

↑ janca361: Na čtyřleté gymnázium.