Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
tak ješte dnes jedna slavni uloha (asi jich priste bude asi vic)
V místnosti o rozměrech 7,2x5,7x2,4 m a o teplotě 2OC je planovaná zkouška těstnosti s použitím stopovacího plynu. K tomuto učelu bylo do místnosti pod atmosferickým tlakem vypuštěno takové množství , že jeho koncentrace dosáhla 1000ppmv
a) jaka hmotnost byla použita?
b) je při vyšších koncentracích (nad 5,1 objemových procent) vybušný.Kolika nasobně by se musela zvyšit koncentrace aby bylo dosaženo meze výbušnosti?
tak u áčka:
jsem vychazel ze vzorce , objem jsem vypočetl z rozměru místnosti
koncentraci jsem musel převest z ppmv to jsem udělal tak...
z toho
pak už jen
byla moje uvaha tady ok?
u bečka
tak bych řekl že 5,1 krat ale to jen typuju a tady bych potřeboval pomoct
děkuji
Opět pozdrav,
1000ppmv udává objemovou koncentraci dle principu Vplynu/Vcelku (1000ppmv=0,1 % - shodujeme se?) Tedy bych určila objem
a tento objem používám
.
V tom se shodujeme. Jediné, v čem se nemusíme shodovat, jsou jednotky - zkusím ještě překontrolovat.
b) záleží na tom, jak dobře převádíme jednotky - mně by vyšlo 51krát (5,1/0,1).
Navrhuji překontrolovat jednotky. Děkuji.
↑ bons: ppm také nemám rada :-)
platí, že 10000 ppm je totéž jako 1% (značka v - značí objemových ppm), toto mám dobře, ale při dosazování mám o jednu 0 navíc (omlouvám se), tedy má být:
počet mol n=4,34, hmotnost plynu (snad už jsem žádnou čárku neztratila.
Jinak 1000 ppm v 98.5 m^3 počítám trojčlenkou tak (jelikož je to miliontina: 1/1000000 celku), potom 1000 ppm značí, že
v 1 000 000 m^3 se nachází 1000 m^3
v 98.5 m^3 se nachazi x m^3
b) Nárůst koncentrace - souhlasím
Stránky: 1