Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, mám najít obecné řešení této rovnice ve tvaru y´=F(y/t), ale nějak mi nejde upravit na tvar, abych mohla vhodně dosadit substituci. 

substituce: 

Tady mám postup, ale dál jsem se nedostala, protože mi tam vychází 1/t, za což nejde v substituci dosadit..Můžete mi prosím někdo poradit, jak si rovnici upravit na vhodný tvar?
Ahoj ↑ mischell90:,
Najprv najdi a, b, take aby pre T=t+a, Y=y+b sa tvoja rovnica transformonala na homogennu

A to a, b mám najít jak? Můžu ho zvolit libovolně?
Ahoj ↑ mischell90:,
Je viac metod, najpoucitelnejsie pré teba bude napisat tvoju rovnicu z Y a z T Potom pozorovat im najdes SAM odpoved
Dat ti priamo odpoved nema zmysel, treba vediet SAM riesil problemy ...

když si ty rovnice napíšu pod sebe, tak z toho vidím jen (t+y)+(a+b)=T+Y,..omlouvám se za starosti, ale náš přednášející nám nic nevysvětlí, takže si to musíme studovat a pochopit sami, tak jsem lehce mimo:)
↑ mischell90:,
Tak mala pomoc este:
3a- 2b=1
2a- b=-1
ti da a , b.
Ak potrebujes este nieco napis.

no tak a, b mám, ale pořád jaksi nechápu, jak mám tu původni rovnici transformovat na homogenní..když dosadím ...T=t-3 a Y=y-5, tak tím mám vynásobit původní rovnici?
To nahradis t, y z T a Y
A to ti da homogennu rovnicu
Ze si dostala 
Nezabudni na konci sa vratit k povodnym premenym.

děkuji moc, už to v tom konečně vidím

a ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se tato rovnice dá řešit i nějak jinak než tímto způsobem, popřípadě bych prosila o nějaké lehké nastínění řešení
Posledna rovnicu vyriesis presne ako si planovala tu povodnu.
Nenapada ma teraz ina metoda, ale mozno existuje...

akorát teď když si to tak znovu propočítávám, tak mi to jaksi nevychází.. když dosadím do
a
, tak mi vychází
, přitom v zadání je v čitateli -1, nikoli 1, tak zas nevím, kde jsem udělala chybu:(
Ah zmylil som sa pri kopirovani,↑ vanok:
Tie rovnice mali mat na pravo -1 a 1, to da
a= 3
b= 5
Prepac za moju roztrzitost.

ano, děkuji..teď už to krásně vychází
Stránky: 1