Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pro definujme množiny
Určtete, pro které dvojice () existuje bijekce taková, že platí pro všechna , případně najděte takovou bijekci.
(Inspirace k úloze pochází odtud.)
Ahoj ↑ Pavel Brožek:,
A f je len banalna bijekcia ?
↑ vanok:
Ahoj,
musí splňovat , takže bych ji nenazýval banální (pokud tedy „banální“ není matematický pojem, který neznám).
Edit: Upravil jsem, že rovnost musí platit pro všechna .
↑ Pavel Brožek:,
Dakujem prave to som chcel vediet.
↑ Pavel Brožek:
Ahoj. Jaký je prosím vztah algeber (uvedené zde) a (uvedené v odkazovaném tématu)? A nebo není toto téma motivováno odvozením vlastností ? - S jakou strukturou v původním tématu je potom izomorfní ? Děkuji.
↑ check_drummer:
Ahoj. Bylo to myšleno tak, že pokud dokážeme vyřešit tuto úlohu, tak pak budeme mít snad blíže k vyřešení odkazované úlohy.
Pokud si vezmeme množinu , tak pro každé a každou posloupnost bude . Pokud bychom nalezli obecně isomorfismus , pak by bylo snadné sestrojit isomorfismus algeber a pomocí isomorfismů takto: . Snad jsem to nepopletl.
Chtěl jsem ale tuhle úlohu pojmout nezávisle na té odkazované. (Řešení už znám, tedy alespoň myslím.)
↑ FailED:
Ahoj,
já jsem postupoval trochu jinak (komplikovaněji).
Stránky: 1