Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, narazil sem na problém, u příkladu z Petakový na straně 167, cvičení 110.
Má se spočítat obsah rovinného obrazce omezeného grafem fce f(x) a tečnou ke grafu f(x) v bodě A a přímkou p.
A(2;4)
p: x = -2
f(x) = 
Spočítal jsem meze od -2 do 2.
A když jsem uděal určitý integrál pouze pro tu fci, bez přímky, vyšel mi správný výsledek. Jak je to možné?
To samé se mi stalo u příkladu, kde se má spočítat obsah obrazce omezeneho fcemi

Meze mi vyšli od 1 do 3. A když jsem zintegroval pouze tu první fci a neodečetl jsem o ní tu druhou, také mi to vyšlo správně. Přijde mi to divné. Chybu jsem snad neudělal.
Díky moc za pomoc

Ahoj, nejrpve si načrtnu situaci:
Pro tečnu funkci zderivuju:
f'(x)=x
f'(2)=2
Takže tečna procházející bodem [2;4] má směrnici 2
y=2x+c
dopočteme c
4=2*2+c
c=0
Už vidíš chybu?

Napiš prosím, jak jsi získal rovnici tečny. Z tvého zápisu jsem vyrozuměl, že tvá tečna má rovnici
t: x=-2
kdežto moje má rovnici
t: y=2x
Čímž vzniká jiný útvar atd. Základ je vždy si situaci dobře načrtnout :-)

Tak přiznám se, že je pro mne záhadou, jak se ti podařilo z jedné rovnice podařilo vypočítat 2 neznámé.
Nicméně předpokládejme, že propříště funkci zderivuješ a najdeš rovnici, tak, jako jsem to udělal já (tímto způsobem jsem si 100% jistý).
Podle mého obrázku jsou meze 0 a 2, zatím co ty máš -2 a 2.
Jak jsi prosím k tomuto došel? Děkuji.
btw: neber to prosím tak, že tě péruju, vyjadřuji se stroze, aby to bylo přehledné...
Ještě tam hraje roli rovnice, když sem dosadil bod A do předpisu přímky.
4=2k + q . Což jsem dosadil do diskriminantu za q. Ale to už je jedno, derivace je přijemnější.
To -2 jsem získal ze zadaní, je to omezeno grafem, tečnou a přímkou p x=-2 .
E: Meze od -2 do 2 jsou správně. Výsledek je
. Derivace byl ten kámen urazu. Díky moc

Děkuji, konečně si rozumíme. :-)
Editoval jsem graf ↑ Hanis:, takže máš spočítat obsah "křivoúhelníku" [-2;-4][-2;4][2;4].
Jak vidíš, část tohoto útvaru je pod osou x, tvoří trojúhelník. Pokud spočítáš určitý integrál, vypočítáš pouze obsah obrazce pod křivkou až k ose x (bez té části pod). Nicméně když se podíváš blíž, tenhle trojúhelník pod osou x přesně pasuje pod tečnu (oblast, kterou bys musel odečítat), takže vážně stačí spočítat integrál
Blbě se to vysvětluje, ale dá se k tomu dojít také tak, že obrazec "rozstříháš" a vypočítáš obsahy zvlášť (pod osou, nad osou x) a následně je posčítáš.
Je to alespoň trochu srozumitelné?