Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jelena: úprava - přesunuto do aktuálních projektů - viz úvodní téma sekce.
Ahoj,
potrebuji nakopnout, zda jdu spravnym smerem.
Mam 7 ruznych bombonu. Budu je jist K po sobe jdoucich dni a kazdy den snim aspon jeden, pritom cislo K je z intervalu [1-7]. Kolik mam moznosti jak bombony snist?
predpokladam ze kdyz se budeme ptat na moznosti jak je snist, tak vezmeme v potaz i poradi jak je budeme jist, pokud jsou ty bombony ruzne. tedy volil bych kombinaci s opakovanim.
{odpuste mi prosim zlomek, nevim jak zde psat N nad K pro kombinatoriku}
C=7
Tedy pokud vezmu v potaz ze bude je jist 1 den, rekl bych ze vysledek je ovsem zde vaham, jelikoz v jednom dni snim vsechny bombody, ale bude li mi zalezet na poctu moznostech jak je snist, tak prece resim 7! a podle me 7! a 7 neni to same cislo...
zvolim si li K=2, coz predstavuje 2 po sobe jdouci dny, kdy to dosadim do vzorce, tak resim soustavu() a kamen urazu je zde. Pokud se nepletu tak vysledek je
Uz jen logicky si rikam"kdyz jim dva po sobe jdouci dny, tak prvni den snim jeden a dalsi den zbylych 6, ale zalezi na poradi. pak zmenim druh bombonu a vse se opakuje... nasleduje ze v prvni den jim 2 bombony a pak jim zbylych 5 v ruzne kombinaci... prohodim a zase pristu pocet kombinaci v predchozi den... zamenim za dalsi barvu a muzu pocitat znova..." Logicky si to dokazu odvodit, ale jak to matematicky zapsat?
ps: odpuste mi nepouzivani diakritiky, preferuji EN klavesnici k praci.
↑ jeckop:
když máš 7 bonbónů v řadě, tak je mezi nimi 6 mezer do nichž umisťuješ hranice mezi dny. A pokud máš dnů, tak potřebuješ hranice.
Takže otázka je: Kolika způsoby můžeš na 6 míst umístit hranic?