Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych pomoct, vůbec si nevím rady. Děkuju všem kdo mi pomůžou.
Př1:
Ve firmě na výrobu měřicích přístrojů je každý výrobek před expedicí pečlivě prohlédnut kontrolorem. Ten shledal, že z 22 přístrojů je tři potřeba znovu seřídit. Nepozorný zaměstnanec však tyto přístroje zamíchal zpět mezi ostatní. Kontrolor tedy nyní musí opět prohlédnout jednotlivé přístroje, než najde ony tři vadné.
a) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor bude muset prohlédnout právě 19 přístrojů? (zaokrouhlete na 4 desetinná místa).
b) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolorovi stačí prohlédnout pouze tři přístroje? (zaokrouhlete na 4 desetinná místa)
a ještě si taky nevím rady
Př:
Nevytáhne-li se letadlu podvozek, kontrolka se rozbliká s pravděpodobností 0,998, s pravděpodobností 0,004 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku. K selhání podvozku dochází s pravděpodobností 0,005. Jaká je pravděpodobnost, že blikající kontrolka představuje planý poplach? (Uveďte zaokrouhleně na 4 desetinná místa.)
Ještě jednou děkuji vše a pokud mohu poprosit i postup úplně se v tomto ztrácím.
Zkusme příklad 2: Zadání mluví o několika jevech, a to (jev "blika" říká, že bliká kontrolka, a jev "zavada" říká, že nastalo selhání podvozku):

Zkuste k těmto jevům doplnit pravděpodobnosti ze zadání. U jevu, který máme podle zadání spočítat napište zatím otázník - pravděpodobnost zatím neznáme.
S tímhle souhlasím:

Nyní je potřeba si rozmyslet, co znamená následující věta:
s pravděpodobností 0,004 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku
Větu trochu přeformuluji:
s pravděpodobností 0,004 bliká, když není závada
Tvrzení "s pravděpodobností 0,004 bliká" platí jen za podmínky "když není závada". Věta tedy říká
, což se zapisuje
.
Podívejme se ještě, na co se nás ptají:
Jaká je pravděpodobnost, že blikající kontrolka představuje planý poplach?
Jinak řečeno:
Jaká je pravděpodobnost, že když bliká kontrolka, tak není závada?
Zajímá nás tedy pravděpodobnost jevu, že není závada, za podmínky, že bliká kontrolka. (Vidíme blikající kontrolku a ptáme se, zda je vše v pořádku) Tedy 
Teď jsme zapsali zadání a chceme nějak spočítat
. Jak to uděláme?
Ve firmě na výrobu měřicích přístrojů je každý výrobek před expedicí pečlivě prohlédnut kontrolorem. Ten shledal, že z 22 přístrojů je tři potřeba znovu seřídit. Nepozorný zaměstnanec však tyto přístroje zamíchal zpět mezi ostatní. Kontrolor tedy nyní musí opět prohlédnout jednotlivé přístroje, než najde ony tři vadné.
a) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolor bude muset prohlédnout právě 19 přístrojů? (zaokrouhlete na 4 desetinná místa).
b) Jaká je pravděpodobnost, že kontrolorovi stačí prohlédnout pouze tři přístroje? (zaokrouhlete na 4 desetinná místa)
chtěl bych se ještě zeptat jestli to mám správně
a) 0.0994
b) 0.9006
P(zav.) x P(blik|zav.) + P(neg. zav.) x P(blik|neg. zavad) = 0.0089 což se mi moc nezdá
Ano, tohle platí podle věty u úplné pravděpodobnosti, tj. P(blika) = 0.005*0.998 + 0.995*0.004 = 0.00897
Bayesova věta pro tento konkrétní případ zní
(ve Vašem vzorci pravděpodobně vypadla negace u "zavada").
Můžu se zeptat jestli je to b) 0,0006
udělal jsem to (3/22)*(2/21)*(1/20)
Je to správně?
A ještě tu mám jeden příklad, jen jestli jsem to správně pochopil:
Nevytáhne-li se letadlu podvozek, kontrolka se rozbliká s pravděpodobností 0,995, s pravděpodobností 0,002 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku. K selhání podvozku dochází s pravděpodobností 0,003. Jaká je pravděpodobnost, že letadlo má problém s podvozkem, přestože kontrolka nebliká? (Uveďte zaokrouhleně na 4 desetinná místa.)
P(Bliká|závada) = 0,995
P(zavada) = 0,003
P(neg. zavada) = 0,993
P(zavada|neg. blika) = 0,002
P(neg.blika|zavada) = ?
P(neg.blika|zavada) = (P(zavada|neg. blika)*P(zavada)) / (P(zavada)*P(Bliká|závada) + P(neg.zavada) P(zavada|neg. blika))
P(neg.blika|zavada) = (0,002*0,003) / ((0,003*0,995) + (0,993*0,002))
= 0,0012
MATESS napsal(a):
Můžu se zeptat jestli je to b) 0,0006
udělal jsem to (3/22)*(2/21)*(1/20)
Je to správně?
Ano, vyšlo mi to stejně.
MATESS napsal(a):
Nevytáhne-li se letadlu podvozek, kontrolka se rozbliká s pravděpodobností 0,995, s pravděpodobností 0,002 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku. K selhání podvozku dochází s pravděpodobností 0,003. Jaká je pravděpodobnost, že letadlo má problém s podvozkem, přestože kontrolka nebliká? (Uveďte zaokrouhleně na 4 desetinná místa.)
P(Bliká|závada) = 0,995
P(zavada) = 0,003
P(neg. zavada) = 0,993
P(zavada|neg. blika) = 0,002
P(neg.blika|zavada) = ?
Myslím, že je to špatně. Protože věta
s pravděpodobností 0,002 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku.
mluví o pravděpodobnosti blikání (o pravděpodobnosti signalizace závady), za podmínky, že vše proběhlo v pořádku. Tedy
.
MATESS napsal(a):
P(Bliká|závada) = 0,995
P(zavada) = 0,003
P(neg. zavada) = 0,997 opraveno
P(blika|neg zavada) = 0,002 opraveno
P(neg.blika|zavada) = ?
A tu otázku P(neg.blika|zavada) = ? mám dobře
A bayesova věta bude jak vůbec netuším jsem z toho nějakej zmatenej?
P(zav.) x P(blik|zav.) + P(neg. zav.) x P(blik|neg. zavad) = 0.0089
MATESS napsal(a):
MATESS napsal(a):
P(Bliká|závada) = 0,995
P(zavada) = 0,003
P(neg. zavada) = 0,997 opraveno
P(blika|neg zavada) = 0,002 opraveno
P(neg.blika|zavada) = ?
A tu otázku P(neg.blika|zavada) = ? mám dobře
Otázka je také špatně, podmínka je, že kontrolka nebliká. Otázka tedy má být
.
Ahoj,
chtěla bych zjistit v cem jsem chybovala pri vypoctu nasledujiciho ukolu? Pocitac mi hlasi, ze vysledek mam spatny a vubec netusim proc.
Diky
Nevytáhne-li se letadlu podvozek, kontrolka se rozbliká s pravděpodobností 0,995, s pravděpodobností 0,002 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku. K selhání podvozku dochází s pravděpodobností 0,003. Jaká je pravděpodobnost, že letadlo nemá problém s podvozkem, jestliže kontrolka nebliká? (Uveďte zaokrouhleně na 4 desetinná místa.)
Výpočet:
Podle všeho musím najít jev P(neg.závada|neg.blika)
P(závada)=0,003
P(neg.závada)=0,997
P(bliká|závada)=0,995
P(neg.bliká|neg.závada)=0,005
P(bliká|neg.závada)=0,002
Bayesuv vzorec by teda měl být:
P(neg.závada|neg.blika)= P(neg.bliká|neg.závada)*P(neg.závada)/P(neg.bliká)
------------------------------------------------
P(neg.bliká) jse, zkusila spočítat takto:
P(bliká)= P(závada)*P(bliká|závada)+P(neg.závada)*P(bliká|neg.závada)
=0,003*0,995+0,997*0,002
=0,004979
P(neg.bliká)=1-0,004979=0,995
------------------------------------
Dosadila jsem zpátky do vzorce a vyšlo mi toto:
0,005*0,997/0,995
=0,0050
-------------------------------------
↑ anavim:
Zdravím,
Jaká je pravděpodobnost, že letadlo nemá problém s podvozkem, jestliže kontrolka nebliká?
podle mne zároveň jsou jevy "letadlo má v pořádku podvozek" (pravděpodobnost 0,997) a "kontrolka nebliká" (pravděpodobnost 0,998). Tedy pravděpodobnost k zadání je 0,997*0,998.
oprava (10.10.2012 00:14) : "letadlo má v pořádku podvozek a kontrolka nebliká" je jev příznivý (pravděpodobnost 0,997*0,998).
Všechny jevy "letadlo má v pořádku podvozek a kontrolka nebliká" nebo "letadlo nemá v pořádku podvozek a kontrolka nebliká" pravděpodobnost (0,997*0,998+0,003*0,005)
Je tak? Děkuji.