Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,
mám problém s tímhle příkladem, prosím o pomoc :)
Uploaded with ImageShack.us
řešil jsem to tak, že jsem si tgx i cotg přepsal pomocí sinx a cosx, ale nevychází mi to ...
Pomůžete prosím? :) Díky

↑ LukasM:

zderivuju:
a pak už mi to prostě nevede na správné řešení :) je tam chybka? díky :o)
↑ FlyingMonkey:
Chybka tam je, a ne jedna. Odkdy je třeba
, nebo
?
Strašně si to komplikuješ tím převáděním na společný jmenovatel. Derivace je lineární, tak toho využij a derivuj oba členy zvlášť.

tak jsem si to nedával na společný, ale furt mi to nevychází grrrr...
dostanu se na
po derivaci
, coz ke spravnemu vysledku proste nevede ...
Prosim pomuzete mi s tim nekdo asi krok po kroku? Diky
↑ FlyingMonkey:
Nerozumiem Tvojim krokom.
Buď pozrieš do tabuliek a deriváciu tam vidíš, alebo derivuješ ako podiel.
, pre tangens je u = sinx a v = cosx
Pre kotangens obrátene...

Vzdyt ano:
sinx/cosx - cosx/sinx =
cos^2x+sin^2x/cos^2 - sin^2x -cos^2x / sin^2x spolecny a vyjde mi, co jsem postnul ..
Bohuzel mi to nevychazi :o) Diky
↑ FlyingMonkey:
A proč jsi to nerozepsal krok po kroku ty? Mohl bych ti říct co děláš špatně. Celé to TeXovat se mi nechce, já to vyřešit nepotřebuju. Nejspíš tam bude nějaká chyba ve znaménku, pokud derivuješ aspoň trochu správně.
Jinak by se ti mohlo hodit vědět, že
.
Edit: jak vidím z tvého dalšího příspěvku, opravdu tam je chyba ve znaménku. Ale protože sis nedal práci to ani pořádně uzávorkovat, tak těžko říct kde je.

chyba odhalena ...
dostanu se do :
sin^4x+cos^4x / cos^2x*sin^2x
citatel upravim podle vzorce => 4 ale jmenovatel nedokážu upravit tak, jak to chtějí ve vysledcich:
( 4/sin^2(2x))
vychazi ti to stejne? Diky :o)
↑ FlyingMonkey:
Zmatkuješ. V čitateli mi vychází druhé mocniny, ne čtvrté. U toho tvého ten vzorec nejde aplikovat, a už vůbec to není čtyřka. V čitateli má být tedy jednička.
Takže máme
. Vzpomeň si ještě na vzorec
, a povede se ti to dostrkat do toho tvaru co mají ve výsledcích.

mno nejak jsem tam potreboval dostat tu ctyrku :D ... Pravda, ze je to hloupost no :o)
sakra, ale jak dlouho mi to trvalo! nez mi doslo, jak ten vzorec pouzit ... ja jsem fakt nejakej dutej dneska :o)
Diky za pomoc ;) Velice, velice! :o)