Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosim potrebovala by jsem vyřešit tuto soustavu, pokud mozno i naznak postupu, dekuji moc
x(x+y+z)=a^2
y(x+y+z)=b^2
z(x+y+z)=c^2, kde a,b,c jsou parametry a x, y a z jsou nezname, dekuji moc za pomoc
Ahoj, sečetl bych všechny rovnice.
↑ Pavel Brožek:
nevidim k čemu to bude, nenapada me to, promin, mohl by jsi mi to trousku vysvetlit?
↑ simcilka:
Na levé straně budeš mít a na pravé jen parametry. Z toho můžeme snadno určit součet x+y+z, který se nám dále bude velmi hodit :-).
↑ Pavel Brožek:
promin, ale rovnice s parametrem mi moc nejdou:( jak si rekl tak jsem udelala, a pak jsem si pomoci toho siuctu vyjadrila x=a^2/(a^2+b^2+c^2)^(1/2) a tak y a z, ale dal zase nevim, nevim ani jak se pak pisou presne ty mnoziny reseni, muzes mi pomoct prosim te dal?
↑ simcilka:
Zapomněla jsi, že rovnice má dvě řešení pro
. Podmínka bude asi jediná – a, b a c se nesmí rovnat nule, to by byl nulový jmenovatel. Takže trojici a=b=c=0 musíme vyřešit zvlášť.
↑ Pavel Brožek:
Ahoj, prosim Te, tak uz jsem to doresila, snad do konce, mohla bych Ti poslat moje reseni jestli je spravne? Fotka je ale prilis velka, tak ji se nemuzu dat:( Nemohla bych Ti to poslat nejak jinak? treba na meil? Jen si nevim rady s zaverrecnou mnozinou:(
↑ simcilka:
Ano, pokud jsou parametry větší než nula, tak nemusíme rozebírat případ a=b=c=0. :-)
↑ Pavel Brožek:
takze tedy mnozina reseni je pro a>0, b>0,c>0 [x,y,y]={[a^2/(a^2+b^2+c^2)^(1/2),b^2/(a^2+b^2+c^2)^(1/2),a^2/(a^2+b^2+c^2)^(1/2)],[to same akorat s minusy?]} dekuji Ti moc za pomoc
Ano.
Stránky: 1