Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny přítomné,
za domácí úkol jsem dostal vyřešit rekurentní rovnici (diskrétní matematika). Byl bych vděčný za pomoc.
Funkce t(n), rekurentně:
Úkolem je pomocí mistrovské metody nalézt těsnou asymptotickou mez t(n) pro všechny hodnoty parametrů.
parametry zde
V mistrovské metodě jsou tři možnosti (v rychlosti je tu připomenu)
a) pokud pak
b) pokud pak
c) pokud ... pak
Já jsem začal řešit a) takto:
- p jsem si určil sám pro sebe pro přehlednost
a protože v logaritmu nesmí být p <= 0, tak jsem řešil jen pro p > 0 a tedy:
z jsem si taky určil sám
z musí být menší než nula, protože b je z intervalu (0,1), to z toho plyne (doufám :) )
dále tedy:
Došel jsem až sem a teď nevím, jak určit konkrétní hodnoty parametrů tak, aby to platilo. Respektive udělal jsem několik pokusů, ale opravdu nevím. Dost jsem se ve složitostech ztrácel.
Další části mistrovské metody budou - předpokládám - analogické. Prosil bych tedy o kontrolu dosavadního postupu a o radu, co dál.
EDIT: jedná se sice o diskrétní matematiku, ale ne na VŠB, tak jsem téma umístil sem, doufám, že je to tak správně
Díky, MrRubik
↑ mr.rubik:
Zdravím, bude to čistě Moderatorská osvěta (mistrovskou metodu jsem sice teď přečetla z materiálů, ale diskrétní matematika je zapovězena, mé mistrovství končí u trojčlenky), tak jen:
tečka značí, že jsi do tématu přispíval, téma jsi vytvořil správně, v sekci DIM VŠB se objevují také úlohy z jiných škol, snad nebude námitka, pokud přesunu a budeš více viditelný, případně vážený Moderátor pan Petr Kovář přesune jinam (děkuji).
Je to asi všechno, co mohu udělat - pokud se podíváš na stav odpovězených témat v sekci VŠ, řekla bych, že je období odevzdávání nějakých práci (alespoň v mém okolí to tak je). Ať se podaří.
↑ mr.rubik:
Zdravím,
ten překlad zní opravdu hrozně :)
Dost jsem se ve složitostech ztrácel.
Bez toho to opravdu nepůjde.
Protože pro n>0 je n^k>0, můžeme to převést na , z toho už k vyjádříš ne?
↑ mr.rubik:
master theorem -> mistrovská metoda
↑ Dworzaaa:
Co v čem nevidíš? Ta limita je jen přepsání definice, jsou konstanty takže vyjde kladně právě když .
↑ theCAESAR:
tohle reseni vypada rozumne... projevi se na vysledku nejak ta dolni cela cast v ? Nevim, kde by se to mohlo projevit, ale zase se mi nezda, ze bych ji moh uplne zahodit..
Stránky: 1