Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2011 16:22

Myska
Reputace:   

Algebra po druhé

Nechť $X = (\vec{x},\vec{y})$ je báze V2 a $Y=(3\vec{x}+\vec{y}, 5\vec{x}+2\vec{y}) $ je soubor z V2. Zjistěte, zda Y je také báze a pokud je, nalezněte $(\vec{x})_{Y}$ a $(3\vec{x}+\vec{y})_{X}$.

Mohli byste mi napsat i postup? Děkuju mnohokrát !!!

#2 04. 12. 2011 16:35

Sulfan
Reputace:   23 

Re: Algebra po druhé

↑ Myska: Nápověda k ověření báze:
Báze je nezávislý soubor vektorů, který ten prostor generuje. Ověříme, že je soubor $Y=(3\vec{x}+\vec{y}, 5\vec{x}+2\vec{y}) $ lineárně nezávislý, tudíž že pouze triviální lineární kombinace bude rovna nulovému vektoru. Tedy stačí ověřit, že řešení rovnice $\alpha \cdot (3\vec{x}+\vec{y})+\beta \cdot (5\vec{x}+2\vec{y})=\vec{0}$ je pouze $\alpha =0,\beta =0$ (za předpokladu, že jsou $\alpha, \beta$ z tělesa).

#3 04. 12. 2011 16:39

Myska
Reputace:   

↑ Sulfan:
Tohle zrovna umím, mě spíš zajímá další postup :-)

#4 04. 12. 2011 17:22

Myska
Reputace:   

Prosím :-)

#5 04. 12. 2011 18:59

Sulfan
Reputace:   23 

↑ Myska: Jako jaderňačka by ses mohla zeptat aspoň přesněji, co ti není jasné, jak mám vědět že tohle ještě víš a tohle už ne.

Tak třeba návod jak získat $(\vec{x})_{Y}$: Z definice hledáme takové koeficienty $\alpha, \beta$ z tělesa tak, že $(\vec{x})_{Y}=\binom{\alpha }{\beta }$, pro které platí, že
$\vec{x}=\alpha \cdot \vec{y_{1}} +\beta \cdot \vec{y_{2}}=\alpha \cdot (3\vec{x}+\vec{y})+\beta \cdot (5\vec{x}+2\vec{y})$ za předpokladu, že jsme vektory z báze Y označili pořadě $Y=(\vec{y_{1}},\vec{y_{2}})$. Nyní stačí tuto rovnici vyřešit.

Zápatí