Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc stimto příkladem.
Příklad: Z papíru tvaru čtverce o obsahu 1,21dm2 máme stočit plášť válce. Jaké bude mít válec rozměry, počítáme-li na přehyb 1,5cm?
Mohl by ste mi někdo napsat postup nevim si stim rady předem děkuji!
Jelena: oprava názvu tématu.
Takže je to jednoduché :-)
Prvně si převed
třeba na
at nepočítaš s desetinými čísly a protože překlad je v cm. Potom 121 odmocni což je 11, tzn. Papír má rozměr 11x11 z čehož vyplývá že výška Válce bude 11cm, obvod podstavy (kruhu) 9.5 cm protože máš 1.5cm na překlad (třeba slepení). A z obvodu podstavy si spočítáš poloměr (průměr podstavy) To už snad zvládneš ne ? :-)
↑ L1ebeq: Mám tu eště dva příklady. Myslim že je počitám dobře ale podle správného řešení to mám špatně.
1Př: Sud tvaru válce má objem 9,42 hl=942 litrů, vnitřní průměr dna 12 dm. Vypočítej obsah pláště sudu v m2.
2Př. Jaká bude spotřeba plechu na výrobu zkušební nádoby tvaru válce bez víka, který má objem 157cm3 a hloubku 2cm? Zanedbej spotřebu na spoje, tloušku a odpad.