Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pekna limita, wolfram ji hrave vyresi a ve show steps ji oznaci asi za tak jednoduchou, ze tam radsi zadne kroky nenapise :))
K vysledku jsem se nedostal, kazdopadne kus jsem usel, ale mozna numericka chyba mozna uplne spatny smer, alespon nastinim a topic se dostane nahoru:
Prevedl jsem to na spolecny jmenovatel,
, citatel i jmenovatel pokratil vyrazem
a v citateli nam zbyly jakesi dve sumy
, ktere po dosazeni jedncky urcite nedavaji nulu pro obecna m a n, kdezto ve jmenovali mame soucin zavorek, neco ve stylu
, kde po dosazeni jednicky dostavame nulu. Asi je to uplne spatny smer, nevim.
Snad dojde nekdo limitami ostrileny a vyresi to tu :))
↑ Phate:
Je to dobrý směr.
Nejprve předpokládejme, že je
. Výsledek je jasný.
Nechť je
, pak je jasné, že při prohození těchto písmenek změní limita znaménko.
Proto počítejme případ, kdy
.
Jak kolega naznacil. Dáme na společného jmenovatele. Dalším úkolem je upravit čitatele.

Máme tam m-1-n+1=m-n členů násobených číslem -n. Chceme tam přidat ke každému takovému členu číslo n, aby byl tvaru (n-nx^)=n(1-x^). Celkem jsme přidali n*(m-n). Pamatujme si to.
Vpravo máme n-1 členů tvaru (m-n)x^, kde mocnina je aspon jedna. Chceme přidat číslo -(m-n) kolikrát? n-1 krát. Pak dostaneme vpravo (m-n)x^-(m-n)=(m-n)(x^ -1).
Celkem jsme pricetli cislo n*(m-n) -(n-1)(m-n)= m-n, takze ho musime odecist, abychom s tim nakonec nic neprovedli. Tim se odecte absolutni clen uuplne vpravo. Zbytek lze dodelat s trochou trpelivosti.
Pokud se nepletu, dopadne to takto:

Z tohoto vyrazu vytkneme 1-x....
Edit: mocniny
↑ Phate:
L'Hopital mě napadl snad jako první. Derivace jsem ale ještě neprobírali .-).
↑ Phate:↑ Andrejka3: Každopádně díky vám oběma za pomoc.
↑ Andrejka3:
uz snad lepsi