Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
první integrál se mi nezdá být správně opsán - kontroloval(a) jsi pomocí online nástrojů úvodního tématu sekce VŠ?
druhý integrál - můžeš použit goniometrickou substituci - str. 2 v odkazu. a opět online nástroje pro kontrolu.
Jsem asi uplne mimo,
mohu poprosi o priblizeni te dvojky...ktery vzorecek mam pouzit aby se ztoho stalo neco pocitatelneho.
K prvnimu prikladu, zadani je spravne,pouze ve jmenovateli chyby jedna uzaviraci zavorka
-zapsano tedy
((x^4)-1)/(x*((x^4)-5)*((x^5)-5*x+1))
Online-nastroje to takto sice sezerou ale s postupem nepomohou
dik
↑ Strakous:
děkuji, přišlo mi zvláštní, že je zapsáno x*((x^4)-5), ale ne rovnou součin :-) jelikož po roznásobení v čitateli vidíme derivaci jmenovatele:
teď se použije substituce
atd.
V 2. integrálu (jelikož je sudý k sin), tak se použije substituce
, a
,
(v odkazu, co jsem uvedla - jako "zjednodušení").
doplněno (07.12.2011 9:15): jelikož v 2. integrálu jsou parametry, také provést diskusi vzhledem k parametru - kdy jmenovatel zadaného zlomku nulový a speciální případy pro a=0 nebo b=0
↑ Strakous:
není za co, příště prosím o vložení odkazu přímo na zápis do online nástrojů nebo použití místních prostředků pro matematické zápisy, přepisování ze scanovaných obrázku není příliš zábavné. Děkuji, označím za vyřešené.