Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Mám dotaz: existuje algebra, jejíž svaz podalgeber není modulární?
Nalezla jsem algebry takové, že svaz jejich podalgeber je distributivní.
I takové, že svaz jejich podalgeber je modulární ale není distributivní.
Nemohu najít takovou, že její svaz není modulární. Ani dokázat, že taková neexistuje (proč by neměla existovat?)
Prosím o radu.
A
Trochu teorie
v svazech podalgeber,
:
tady je vidět, že hrozí problém, že vyjde prázdná množina (v případě, že algebra nemá nulární operaci - konstantu). S tím se jde smířit a nedělá to problémy.
neboli nejmenší podalgebra, která obsahuje obě podalgebry
a
. Offline
Jako příklad algebry, jejíž svaz podalgeber je distributivní (a tedy i modulární) uvádím
, kde
je unární operace definovaná:
.
Tedy nosič svazu podalgeber je
, kde
. Je proto tento svaz řetězcem a je distributivní.
Jako příklad algebry, jejíž nosič podalgeber je modulární, ale není distributivní uvádím vektorový prostor
dimenze aspoň 2, ale konečné, nad tělesem
. Nevím, jak by to dopadlo pro prostory nekonečné dimenze - možná nejsou modulární - prozatím to neumím dokázat ani vyvrátit.
Důkaz:
Má-li algebra operace arity nejvýše 1, pak je modulární, protože
a svaz jejích podalgeber je izomorfní podsvazu všech podmnožin nějaké množiny a tento je dokonce distributivní. Je to díky tomu, že se operace
zjednodušila na
.
Jak to bude pro algebry, které mají nějakou binární operaci, ještě nevím.
A
Mám podezření, že v symetrické grupě je následující podsvaz podalgeber isomorfni
:
vrchni bod
levy horni bod
levy dolni, resp. pravy bod
spodni bod
kde
je transpozice prvku
.
Jsem trochu z toho už blbá.
Buď se to potvrdí a ukončím toto téma s tím, že obecně algebry s operacemi arity 2 nejsou modulární, nebo se to nepotvrdí a už budu odpovídat sama sobě jen v případě, že přijdu na něco nového.
A
Edit: Podezření se potvrdilo. Obecně může být svaz podalgeber algebry mající aspoň jednu binární operaci modulární, ale nemusí.
Stránky: 1