Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ad a) Znáš-li definice, pak asi tušíš, že ortogonálním doplňkem je takový podprostor, že každý jeho vektor je kolmý k vektoru z podprostoru
. To by mělo poskytnout dostatek rovnic pro vyřešení problému. Jde vidět, že tam zůstane jeden stupeň volnosti - ten ortogonální doplněk má dimenzi 1. Přímka kolmá na rovinu.
ad b) Gramm-Schmidt ortogonalizace. Snad jsem nezkomolila ta jména.
To mi je celkem jasný, ale trochu mě mate ten skalární součin v zadání. K tomu a), je to tak že dosadím oba vektory z W do skal. součinu? Ale to bych měl 2 homogenní rovnice se 3 neznámými. Ve výsledcích mam, že je to (4,-5,3) a jeho násobky. Tak to dopadá, když nám ve škole neukážou postup...
No to si můžeš zkontrolovat, jestli takový vektor vyhovuje.
Jinak očekávám, že když budeš dělat Gramm - Schmidt OG tak, že vezmeš jako první ty zadané vektory, co generují
, že Ti vyjde jako třetí právě ten co ti vyšel teď (nebo jeho násobek).
Není třeba mít strach že to neukázali.
To, že je o jednu rovnici míň než neznámých je správně, jinak by nebyl výsledek přímka.
Postupně se naučíte, jak reprezentovat skalární součin pomocí matice. Chápat ho jako pozitivně definitní bilineární formu a naučíte se, jak se transformují jeho souřadnice při přechodu k jiné bazi.
Edit: například je vidět, že vzhledem ortonormální bazi bude matice skalárního součinu jednotková.
Vzhledek k ortogonální bude diagonální.
Teda chtěl jsem říct, že ten výsledek je napsaný ve výsledcích, mě vyšlo (-2,2,1). Asi něco dělam špatně. Stačilo by mi nějak popsat a), za b) už zvládnu ze skript, to tam narozdíl od toho doplňku je.

matice soustavy je (poradi 3 2 1)
2 2 1
0 1 1
reseni x_1=a
x_2 = -a
2x_3=-2x_2 -x_1 = 2a-a=a
x_3= a/2
reseni a (1,-1,1/2) nebo a (2,-2,1)
Overim : ((1,1,0),(2,-2,1)) = 4-2+2-4+0=0
((0,1,2),(2,-2,1))=0+0+2-4+2=0
Ale ten není kolmý na (1,1,0). Skalární součin mi vychází 2.
Ověřil sis to?
Výsledek b) odpoví i na a)
Na druhou stranu práce z a) ušetří práci na b)
je muj OG doplnek.
Spočítej skalární součiny a zjisti, kdo z nás nemá pravdu.
Učebnice, já, ty.
Mě to vyšlo, ale mohla jsem dělat chyby i v tom součinu.
Zkoušel jsem to počítat, jako ty a vychází mi to stejně. Příklad je ze stránek naší přednášející, tak jí to nahlásim jako chybu. Zítra to zkusim spočítat kompletně a napíšu jak to dopadlo. Zatim díky.