Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtěl bych se zeptat mám vyřešit soustavu Cramerovým pravidlem. Chtěl bych poprosit jestli by to nemohl někdo jen zkontrolovat jestli můj postup byl správny. Vypočítal jsem X1. Mám to dobře ? :) Děkuji
AHOJ ↑ georgeo4:,
No ten tvoj vypocet nema zmysel.
Nekontroloval som tvoje vypocty... ale ak su spravne
Tak v oboch matriciach posledny riadok znamena ze system nema riesenie!
vanok napsal(a):
AHOJ ↑ georgeo4:,
No ten tvoj vypocet nema zmysel.
Nekontroloval som tvoje vypocty... ale ak su spravne
Tak v oboch matriciach posledny riadok znamena ze system nema riesenie!
No tvůj koment jsem vůbec nepochopil :D Jestli víš co to je Cramerovo pravidlo ? :D
Tak abych nespamoval dalším topicem. Řeším podobný příklad, bohužel jsem ho počítal třikrát a třikrát mi vyšel špatně (podle zkoušky). Najde se nějaká dobrá víla, která by se mi na to koukla?
Zadání: Řešte soustavu Cramerovým pravidlem.
postupně mi vyšlo:
A tedy:
Edit: Tak jsem to naházel do kalkulačky, mám správně akorát Ax ... všechny ostatní determinanty mám špatně. Tím pádem mám špatně všechny x. Dělá se to tak, že když počítam Ax1, tak místo prvního sloupce dosadím pravou stranu rovnice atd., že ano?
Díky za případnou pomoc.
↑ georgeo4:
Ahoj to na obrazku mas ok. V predchazejicim priklade si to over pomoci nejakeho online resice, napr Wolfram. Pocitat to umis, tak tu chybu urcite odhalis -).
↑ georgeo4:
Poslal jsem ti SZ, ať to tady nespamujeme jiným tématem.
↑ georgeo4:
To myslím nejde.
Kdyby měl někdo dlouhou chvíli a rád si je krátí u matematiky, ocením jakékoliv postrčení správným směrem. Díky.
↑ georgeo4:,
To je tato metoda
http://en.wikipedia.org/wiki/Cramer%27s_rule.
A inac tuto metodu metodu som uroite poznal, ked si sa ucil nasobilku.
Ale mozno v Cesku to znamena nieco ine?
Ale tak ci tak pises v hadankach, lebo tvoje riesenie je mozno dobre, ale nikde nevidim zadanie celeho prikladu... overit priklad bez jeho zadania je ozaj tazke... a ja nie som jasnovidec.
A ak pouzivas na riesenie Cramer-ovou metodou vypocet determinantov Gauss-ovu metodu ... je to priliz vela stratenej energie.
Mozes napisat systemy co si mal riesit.
Dakujem.
↑ georgeo4:,
Ok, male a velke nedorozumenia sa riesia dialogom.
Vela uspechov.
Promiňte že otravuju ale zaboha nemůžu přijít proč mi to nevychází někde mám chybu. Počítal jsem to snad už asi 5 krát a pokaždé jsem došel ke tejným výsledkům. Pochybuju že to asi někdo zkontroluje ale kdyby byl někdo tak hodný tak mu děkuji :).
↑ georgeo4:
Měls to spočítat Gaussovou eliminací (nebo rovnou Wolframem) - zjistil bys, že máš špatně jen . To kdybys býval řekl, jistě by se na to někdo podíval dřív, nebo bys chybu našel sám, protože bys věděl kde hledat. To jen tak pro příště.
Máš špatně jen znaménko - a to protože při přehození řádků se mění znaménko determinantu.