Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
počítal jsem to několika způsoby, pokaždé mám jiný výsledek a ještě ke všemu po každé správně. Mohl by jste se mi na to někdo podívat, prosím? Děkuji.
Potřeboval bych postup, jak dojdu k determinantům u těchto matic.
1.)

Výsledek by měl být -30.
2.)

Výsledek by měl být -17.
3.)

Výsledek by měl být -7.
4.)

Výsledek by měl být 3.
Počítal jsem to už snad stokrát. Díky.

↑ Ademar:
Determinant můžeš počítat maximálně do 3x3 Sarusovým pravidlem, takže je nutno rozvoj dle některého zvoleného řádku či sloupce, kde musíš dávat pozor na mocninu (-1), jinak jde o mechanickou práci. Když tak napiš příklad a najdeme chybu
Tak buď jsem to počítal způsobem, že jsem to upravil na trojúhelníkový tvar a poté jsem vynásobil prvky na hlavní diagonále. (U jedné matice mi to vyšlo dobře, u těch 4 ne) Pak jsem zkoušel ten rozvoj. U první matice třeba pomocí třetího řádku:
kde
maticeA = 

maticeB = 

maticeC = 

Z toho jsem udělal příklad: ![kopírovat do textarea $-2*[(-2+2+4)-(8+1-2)]+3*[(-6-20+4)-(8+12+5)]-[(6-20+8)-(8+24-5)]$](/mathtex/1d/1dfc42d9353bf9ffff790af4d1f574f4.gif)
Z toho výsledek
, cožale nesedí :/