Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 12. 2011 16:13

Luccy
Reputace:   

sčítání a odčítání vektorů

Dobrý den.
Potřebovala bych poradit s sčítáním a odčítáním vektorů a to v těchto úlohách:

1. Sestrojte libovolný trojúhelník ABC a jeho težiště T. Sestrojte součet vektorů (A-T)+(B-T)+(C-T).

Vím, že má vyjít nulový vektor. Mám to nakresledné..teda alespoň ten trojúhelník a těžiště. Máme to zdůvodnit, proč výjde nulový vektor pravděpodobně obrázkem. Ale nevím jak ho nakreslit.

To samé v příkladě 2:

Je dán pravidelný šestiúhelník ABCDEF. Určete součet vektorů (C-A)+(D-B)+(E-C)+(F-D)+(A-E)+(B-F).

Opět máme zdůvodnit.

Tak jestli by tu byl někdo tak ochotný udělat obrázek a vysvětlit mi, jak ten obrázek mám udělat. Děkuju moc :)

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

• (téma jako vyřešené označil(a) Luccy)

#2 14. 12. 2011 17:08 — Editoval Rumburak (14. 12. 2011 17:09)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: sčítání a odčítání vektorů

↑ Luccy:
Ahoj, nechce se mi věřit, že se to má dokazovat obrázkem .

V té druhé úloze bych postupoval takto:

Do vzorce  u = (C-A)+(D-B)+(E-C)+(F-D)+(A-E)+(B-F)  bych dosadil  C-A = (C-E) + (E-A)  , tím dostaneme

u = [(C-E) + (E-A)]+(D-B)+(E-C)+(F-D)+(A-E)+(B-F)  =  (C-E) + (E-A)+(D-B)+(E-C)+(F-D)+ (A-E)+(B-F) =
     =  (D-B)+(F-D)+(B-F)  = ...    vektory zobrazené stejnou nebílou barvou jsou navzájem opačné .

(ani nebylo důležité, že jde o vrcholy pravidelného šestiúhelníka) .

Ta první úloha je obtížnější - bude potřeba využít, co víme o těžišti, jinak na stejném principu.

#3 14. 12. 2011 17:16

Luccy
Reputace:   

↑ Rumburak:

No dobře, ale tak u té první úlohy je napsané SESTROJTE SOUČET. Aji ten učitel nám říkal, že to máme sestrojit..

A  u toho druhého příkladu jsem moc nepochopila, jak mi muže vzniknout nulový vektor, když tam je ještě  (D-B)+(F-D)+(B-F). Děkuji za odpověď

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

#4 15. 12. 2011 09:38 — Editoval Rumburak (15. 12. 2011 09:40)

Rumburak

↑ Luccy:

Vyjděme z věty  $\vec{XY} + \vec{YZ} = \vec{XZ}$ , která je, myslím, zcela v souladu s geometrickou interpretací součtu vktorů.

Přepišme ji do tvaru  (Y-X) + (Z-Y) = (Z-X)  neboli   (Y-X) + (Z-Y) - (Z-X) = 0 , tj. rovněž   (Z-Y) + (Y-X) + (X-Z) = 0 .

Aplikováno na body B, D, F  máme  (D-B)+(B-F)+(F-D)  =  0 .

#5 14. 09. 2012 19:49

barca33
Škola: gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

↑ Rumburak:
Dobrý den řeším ted zrovna stejný problém. Podle vašeho vysvětlení bych příkld snadno pochopila jen mi není jasné C-A = (C-E) + (E-A) mohl byste mi to ještě nějak dovysvětlit. Nákres by to možná pomohl mám docela špatnou představivost. Děkuji za ochotu a pomoc

#6 14. 09. 2012 20:22

barca33
Škola: gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

↑ barca33:↑ barca33:
moc se omlouvám , ale nedalo mi to a zamyslela sem se nad příkladem více je možné řílad spočítat i takto ? : (D-F)+ (D-B)+ (F-B)+(F-D)+(B-D)+(B-F) = (F-B)+(B-F)=o JDE TO itakto spočítat děkuji za odpověď

#7 14. 09. 2012 22:07 — Editoval nejsem_tonda (14. 09. 2012 22:42)

nejsem_tonda

Reputace:   54 

↑ Luccy:

Ahoj,
ja bych to klidne dokazoval obrazkem.

1) Vektory muzeme libovolne posouvat. Chceme je tedy poposouvat tak, aby slo videt, ze sectou na nulovy vektor. Musime pritom nejak pouzit to, ze T je teziste. Nejznamejsi vlastnost je, ze teziste deli kazdou teznici v pomeru 2:1. Abychom toho vyuzili, zobrazime trojuhelnik stredove podle bodu F - stredu strany AB. T se zobrazi na T' a C na C'. Takova konstrukce nam perfektne umozni vektory presouvat.
Pak je $\overrightarrow{TC}=\overrightarrow{T'T}$ prave diky vlastnosti, ze teziste T deli teznici CF v pomeru 2:1 (a tedy take T' deli C'F v pomeru 2:1, takze $|TC|=|T'T|$). Jednodussi je rovnost $\overrightarrow{TA}=\overrightarrow{BT'}$, protoze tam nevyuzivame zadnou vlastnost, jen presouvame. Nakonec vidime, ze tucne vektory se sectou na nulu.

2) Vektory rozdelime na dve skupiny - zelene a modre. Modre se sectou na nulu a zelene se rovnez sectou na nulu. Sestiuhelnik muze byt libovolny.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-09/52968_forum7.png

Znate videa a ucebnici?

#8 15. 09. 2012 11:54 — Editoval Rumburak (15. 09. 2012 12:37)

Rumburak

↑ barca33:
Zdravím. 

I když kolega ↑ nejsem_tonda:  už vysvětlil věc velmi názorně,  přidám ještě "analytické" vysvětlení.

Vektorový vztah

(1)       $\vec{w} := (D-F) + (D-B) + (F-B) + (F-D) + (B-D) + (B-F)$ 

je de facto pouze jakýmsi sjednocujícím vyjádřením vztahů mezi souřadnicemi bodů $B, D, F$ a vektoru $\vec{w}$ a je tedy zkráceným zápisem
soustavy

(2)    $w_k :=(d_k-f_k)+ (d_k-b_k)+ (f_k-b_k)+(f_k-d_k)+(b_k-d_k)+(b_k-f_k)   ,    k = 1, 2, ..., n$  ,

kde $n$  je dimense prostoru, v němž pracujeme (pro n=2 máme rovinu, pro n = 3 klasický "prostor",  v němž existujeme), $w_k$ je $k$-tá
souřadnice vektoru  $\vec{w}$ atd.  Každá z rovnic (2) je tedy už rovnicí, v níž vystupují pouze reélná čísla a základní oparace s nimi, takže
odstraněním závorek a použitím komutativního zákona snadno spočteme, že pro libovolné přípustné $k$ je

$w_k =d_k-f_k + d_k-b_k +  f_k-b_k + f_k-d_k + b_k-d_k +b_k-f_k = \\ = 2d_k - 2d_k - 2f_k + 2f_k  - 2b_k + 2b_k  =  0                                                    $,

takže  $\vec{w} =\vec{0}$ .

Rychleji můžeme počítat i takto:

$\vec{w} := [(D-F)  + (F-D)]  + [(D-B) + (B-D)] + [(F-B) + (B-F)]$ 

(použit komutativní a asociativní zákon pro součet vektorů) , každá z lomených závorek je rovna $\vec{0}$ (součet dvou opačných vektorů).

Zápatí