Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Potřebovala bych poradit s sčítáním a odčítáním vektorů a to v těchto úlohách:
1. Sestrojte libovolný trojúhelník ABC a jeho težiště T. Sestrojte součet vektorů (A-T)+(B-T)+(C-T).
Vím, že má vyjít nulový vektor. Mám to nakresledné..teda alespoň ten trojúhelník a těžiště. Máme to zdůvodnit, proč výjde nulový vektor pravděpodobně obrázkem. Ale nevím jak ho nakreslit.
To samé v příkladě 2:
Je dán pravidelný šestiúhelník ABCDEF. Určete součet vektorů (C-A)+(D-B)+(E-C)+(F-D)+(A-E)+(B-F).
Opět máme zdůvodnit.
Tak jestli by tu byl někdo tak ochotný udělat obrázek a vysvětlit mi, jak ten obrázek mám udělat. Děkuju moc :)
↑ Luccy:
Ahoj, nechce se mi věřit, že se to má dokazovat obrázkem .
V té druhé úloze bych postupoval takto:
Do vzorce u = (C-A)+(D-B)+(E-C)+(F-D)+(A-E)+(B-F) bych dosadil C-A = (C-E) + (E-A) , tím dostaneme
u = [(C-E) + (E-A)]+(D-B)+(E-C)+(F-D)+(A-E)+(B-F) = (C-E) + (E-A)+(D-B)+(E-C)+(F-D)+ (A-E)+(B-F) =
= (D-B)+(F-D)+(B-F) = ... vektory zobrazené stejnou nebílou barvou jsou navzájem opačné .
(ani nebylo důležité, že jde o vrcholy pravidelného šestiúhelníka) .
Ta první úloha je obtížnější - bude potřeba využít, co víme o těžišti, jinak na stejném principu.
↑ Rumburak:
No dobře, ale tak u té první úlohy je napsané SESTROJTE SOUČET. Aji ten učitel nám říkal, že to máme sestrojit..
A u toho druhého příkladu jsem moc nepochopila, jak mi muže vzniknout nulový vektor, když tam je ještě (D-B)+(F-D)+(B-F). Děkuji za odpověď
↑ Luccy:
Vyjděme z věty
, která je, myslím, zcela v souladu s geometrickou interpretací součtu vktorů.
Přepišme ji do tvaru (Y-X) + (Z-Y) = (Z-X) neboli (Y-X) + (Z-Y) - (Z-X) = 0 , tj. rovněž (Z-Y) + (Y-X) + (X-Z) = 0 .
Aplikováno na body B, D, F máme (D-B)+(B-F)+(F-D) = 0 .
↑ Rumburak:
Dobrý den řeším ted zrovna stejný problém. Podle vašeho vysvětlení bych příkld snadno pochopila jen mi není jasné C-A = (C-E) + (E-A) mohl byste mi to ještě nějak dovysvětlit. Nákres by to možná pomohl mám docela špatnou představivost. Děkuji za ochotu a pomoc
↑ barca33:↑ barca33:
moc se omlouvám , ale nedalo mi to a zamyslela sem se nad příkladem více je možné řílad spočítat i takto ? : (D-F)+ (D-B)+ (F-B)+(F-D)+(B-D)+(B-F) = (F-B)+(B-F)=o JDE TO itakto spočítat děkuji za odpověď

↑ Luccy:
Ahoj,
ja bych to klidne dokazoval obrazkem.
1) Vektory muzeme libovolne posouvat. Chceme je tedy poposouvat tak, aby slo videt, ze sectou na nulovy vektor. Musime pritom nejak pouzit to, ze T je teziste. Nejznamejsi vlastnost je, ze teziste deli kazdou teznici v pomeru 2:1. Abychom toho vyuzili, zobrazime trojuhelnik stredove podle bodu F - stredu strany AB. T se zobrazi na T' a C na C'. Takova konstrukce nam perfektne umozni vektory presouvat.
Pak je
prave diky vlastnosti, ze teziste T deli teznici CF v pomeru 2:1 (a tedy take T' deli C'F v pomeru 2:1, takze
). Jednodussi je rovnost
, protoze tam nevyuzivame zadnou vlastnost, jen presouvame. Nakonec vidime, ze tucne vektory se sectou na nulu.
2) Vektory rozdelime na dve skupiny - zelene a modre. Modre se sectou na nulu a zelene se rovnez sectou na nulu. Sestiuhelnik muze byt libovolny.
↑ barca33:
Zdravím.
I když kolega ↑ nejsem_tonda: už vysvětlil věc velmi názorně, přidám ještě "analytické" vysvětlení.
Vektorový vztah
(1)
je de facto pouze jakýmsi sjednocujícím vyjádřením vztahů mezi souřadnicemi bodů
a vektoru
a je tedy zkráceným zápisem
soustavy
(2)
,
kde
je dimense prostoru, v němž pracujeme (pro n=2 máme rovinu, pro n = 3 klasický "prostor", v němž existujeme),
je
-tá
souřadnice vektoru
atd. Každá z rovnic (2) je tedy už rovnicí, v níž vystupují pouze reélná čísla a základní oparace s nimi, takže
odstraněním závorek a použitím komutativního zákona snadno spočteme, že pro libovolné přípustné
je
,
takže
.
Rychleji můžeme počítat i takto:
(použit komutativní a asociativní zákon pro součet vektorů) , každá z lomených závorek je rovna
(součet dvou opačných vektorů).